Într-o emisiune a postului Pro TV, şeful statului a subliniat că privatizarea trebuie făcută prin vânzarea de acţiuni pe bursă.
‘Avem de privatizat societăţi de stat. (…) Aş privatiza foarte multe. Aş începe cu compania de transport marfă la calea ferată, dar privatizări pe bursă, atenţie. Avem nevoie de consolidarea bursei, avem nevoie să facem o economie care se alimentează de pe piaţă. Aş continua cu pachete mici de privatizare de la Transelectrica, de la Transgaz şi Romgaz, aş privatiza RA-APPS’, a declarat Traian Băsescu.
În context, el a subliniat că persoanele care beneficiază de locuinţă prin RA-APPS, cu chirie, vor trebui să şi-o cumpere la preţul actual al pieţei.
‘Sigur, aici ne lovim de o problemă demagogică. Foarte mulţi vor spune: ‘Dar cu cei care n-au fost scoşi din casă şi nu mai au dreptul ce facem?’. Domn’e, n-o să ne împiedicăm la nesfârşit de povestea asta, pentru că, într-adevăr, se duc în instanţă şi nu poţi să-l evacuezi, nu poţi vinde la licitaţie. Dacă stă acolo, s-o cumpere la preţul pieţei. Are prima opţiune. ‘Ăsta e preţul pieţei. Cumpăr-o…bine, n-o cumperi, te evacuez şi o vând, oricum ţi-o vând la licitaţie”, a explicat preşedintele, la Pro TV.
El a arătat că banii din vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute de stat la companii trebuie folosiţi numai pentru investiţii, nu pentru susţinerea altor cheltuieli, precum cele cu salarizarea în sectorul bugetar.
‘Avem de consolidat Bursa şi de aceea sunt un adept al vânzării de companii sau a părţi din acţiunile companiilor pe bursă. (…) Pot intra foarte mulţi bani, 6-7 miliarde. Dar nu ne trebuie toţi odată. (…) Trebuie să avem o viteză de privatizare corespunzătoare nevoilor de investiţii’, a mai arătat şeful statului.
El a recunoscut că, în anul 2009, s-a opus privatizărilor masive.
‘Eu am fost un adversar al privatizării în 2009. Am spus: criza este prea adâncă să dăm gratis activele sau să le listăm la bursă, să vindem active ale unor societăţi’, a subliniat Traian Băsescu.
SURSA: Agerpres