Preşedintele Băsescu a declarat, astăzi, referitor la anunţul CE de declanşare a procedurii de deficit excesiv în cazul României, că bugetul de stat are dificultăţi în momentul de faţă să asigure cheltuielile la care s-a angajat şi că Ministerul de Finanţe se împrumută frecvent pentru a le acoperi.

Traian Băsescu a spus că datele care au condus la anunţul făcut de comisarul european Joaquin Almunia arată „realitatea crudă şi dureroasă” a bugetului din acest an şi poate avea relevanţă şi pentru profesori, magistraţi şi funcţionari publici.

„Vreau să anunţ public că bugetul de stat al României are dificultăţi în momentul de faţă să asigure cheltuielile la care s-a angajat. Ministerul Finanţelor face împrumuturi frecvent pentru a acoperi cheltuielile curente”, a spus Băsescu.

El a apreciat că în aceste condiţii „a presa asupra bugetului de stat este un lucru care nu duce nicăieri”.

Măsuri pentru un deficit sub 3%

Comisia Europeană (CE) va lua măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România, a declarat, azi, comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia.

Procedurile de deficit excesiv vizează, prin recomandări precise, aducerea deficitului sub pragul de 3% prevăzut în Pactul European de Stabilitate.

În cazurile de încălcare foarte gravă a acestei prevederi se poate ajunge chiar la sancţiuni financiare împotriva statelor în cauză.

SURSA: Mediafax