Băsescu: Căderea economică se va atenua în trimestrul patru

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă la Zalău, că potrivit "celor mai mari economişti ai României" în trimestrul patru din 2009 se va produce o "reducere importantă" a creşterii negative a economiei, iar în trimestrul II din 2010 se va relua creşterea pozitivă. În trimestrul patru din 2009 creşterea negativă se va reduce de la -8 la -4 la sută, în trimestrul unu din 2010 va ajunge la -1, -2 la sută, iar în trimestrul doi din 2010 va

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă la Zalău, că potrivit „celor mai mari economişti ai României” în trimestrul patru din 2009 se va produce o „reducere importantă” a creşterii negative a economiei, iar în trimestrul II din 2010 se va relua creşterea pozitivă.

În trimestrul patru din 2009 creşterea negativă se va reduce de la -8 la -4 la sută, în trimestrul unu din 2010 va ajunge la -1, -2 la sută, iar în trimestrul doi din 2010 va deveni pozitivă, crede preşedintele.

Guvernul nu poate scoate ţara din criză

Şeful statului a reluat, la Zalău, afirmaţiile făcute în Satu Mare, despre situaţia economică a României, spunând că vrea să „spulbere unele iluzii” din mass-media.”Aţi auzit spunându-se «Guvernul ce măsuri ia să scoată ţara din criză». Guvernul nu poate scoate ţara din criza economică, pentru că ea nu are sediul în România”, a afirmat el.Băsescu a spus că această criză „s-a materializat” în viaţa cetăţenilor din ţările Uniunii Europene şi că programul anticriză din România a avut doi piloni fundamentali, bazat pe împrumutul de la FMI.

„Nu există soluţii miraculoase pentru ieşirea României din criză, nu are o economie de tip locomotivă, aşa cum are Germania”, a adăugat el.

Cursul valutar de 4,3 lei/euro este “optim”

Şeful statului a explicat astfel că un obiectiv a fost consolidarea rezervei BNR pentru a se menţine rata de schimb la nivel acceptabil.
„Cea mai mare parte a banilor merg la Banca Naţională pentru a menţine cursul de schimb la o limită rezonabilă. Nu trebuie scăpat pentru că ar afecta veniturile populaţiei”, a spus el, adăugând că există resurse pentru a ţine cursul mai jos de 4,3, dar acest lucru ar afecta exportul.

„Acesta este un optim care convine exporturilor şi garantează menţinerea locurilor de muncă pentru companiile care pot să exporte. (…) Nivelul actual e optim, nu ajută, dar nu sărăceşte populaţia”, a afirmat Băsescu.

Anul se va termina cu un deficit de 7,4% din PIB

El a menţionat că al doilea pilon a fost asigurarea resursei financiare pentru acoperirea deficitului bugetului, spunând că se prefigurează un deficit de 7,4 la sută din PIB, ceea ce înseamnă peste 10 miliarde de euro, bani pe care România ar trebui să îi aibă în bugetul de stat şi nu îi are.Şeful statului a apreciat că este nevoie de răbdare şi că el a mers pe principiul ca ţara să nu se îndatoreze foarte tare, iar cele 20 de miliarde de euro împrumutate de la FMI pot fi suportate cu uşurinţă de România, fără ca populaţia să fie afectată.

SURSA:Mediafax