„Prezenţa mea în Parlament este legată strict de propunerea de revizuire a Constituţiei. Am considerat că e obligaţia mea să vin în faţa Parlamentului pentru a prezenta proiectul de revizuire a Constituţiei, pe care vi-l propun spre aprobare şi avizare, împreună cu decizia Curţii Constituţionale şi avizul Consiliului Legislativ”, a spus Băsescu.
El a precizat că a primit de la preşedintele Senatului o scrisoare prin care i se cerea să introducă modificările solicitate de Curtea Constituţională. „Nu este posibil acest lucru pentru că în decizia Curţii sunt decizii pe care le pot accepta şi sunt propuneri care nu fac parte din propunerea mea de revizuire şi pe care nu pot să le introduc în proiect. Am decis să las Parlamentrului să preia deciziile CCR şi CL”, a spus Băsescu.
UPDATE: Parlament unicameral format din 300 de parlamentari
Şeful statului a prezentat câteva aspecte vizate de proiectul de modificare a Constituţiei. În primul rând este vorba despre transpunerea rezultatului referendumului din 2009 privind trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane.
„Sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii deoarece, în actualul sistem, cele două camere se comportă ca un sistem monocameral prin adoptarea tacită a legilor în prima cameră sesizată. Vă propun un sistem de legiferare mult mai eficient şi care dă posibilitatea Parlamentului de a-şi exercita cu adevărat rolul de autoritate legiuitoare. Orice proiect va fi dezbătut şi adoptat în două lecturi. Acest sistem are avantajul că nu s-ar mai întâmpla ce se întâmpla marţea, când se votează zeci de legi şi foarte puţini ştiu ce s-a votat. Parlamentul poate adopta proiecte în procedură de urgenţă prin reducerea termenului de 30 de zile”, a arătat Băsescu.
UPDATE 2: Prea multe decizii la CEDO care amendează statul român
Preşedintele a propus introducerea răspunderii judecătorilor pentru că există prea multe decizii la CEDO care amendează statul român.
„Am avut în vedere responsabilizarea activităţii puterii judecătoreşti prin răspunderea magistraţilor. Reglementarea răspunderii judecătorilor şi procurilor se va face prin lege organică. Avem mult prea multe decizii la CEDO care amendează statul român pentru că mulţi dintre petenţi nu-şi găsesc dreptatea în justiţia românească.
Deja s-a ajuns ca arestările pe 29 – 60 de zile să fie o practică, iar după ce se constată că omul trebuie pus în libertate niciun procuror nu răspunde. România nu poate deveni un stat poliţienesc. Nu putem tolera ca fără răspundere să facă politică domnii procurori.
Am propus obligaţia judecătorilor de a se supune Constituţiei, legii şi deciziilor CCR al căror caracter obligatoriu nu a fost întotdeauna respectat de instanţe”, a spus Băsescu.
Şeful statului mai propune ca preşedintele ţării să nu mai facă parte din CSM. „Am considerat că este cazul ca preşedintele României să nu mai fie parte a CSM. Pe de altă parte, activitatea CSM trebuie să fie una transparentă şi am propus interdicţia adoptării deciziilor CSM prin vot secret şi obligativitatea motivării acestora. Am propus ca mandatul membrilor CSM să nu poată fi prelungit sau reînnoit”, a mai arătat preşedintele.
UPDATE 3: Confiscarea averilor ilicite
Preşedintele a prezentat şi propunerea privind confiscarea averilor ilicite. „Art. 44, al. 8, spune foarte clar că averea nu poate fi afectată, dar se continuă şi asta am încercat să elimin, cu prezumţia că orice avere este licită.
În decizia CCR veţi observa că după ce CCR îşi menţine punctul de vedere că trebuie menţinută prezumţia că averea e licită, pe urmă Curtea dă drumul Parlamentului să iniţieze o lege prin care să se transpună în legislaţia româna decizia 2005/2012 JAI. Această decizie este un act normativ european şi toate statele UE au avut obligaţia ca până în martie 2007 să implementeze această decizie.
Şi vecinii bulgari au anunţat că au adoptat legea care va intra în vigoare la 1 ianuarie. Această decizie se referă la confiscarea averilor ilicite prin inversarea sarcinii probei pentru cei care au fost condamnaţi la minim un an de închisoare.
Decizia JAI precizează şi obligaţia statului de a merge la confiscare extinsă. Este una din prevederile care funcţionează pe tot teritoriul UE şi care vizează lupta împotriva corupţiei”, a spus Băsescu.
UPDATE 4: Guvernul să-şi angajeze răspunderea o singură dată pe sesiune
Şeful statului a propus ca Executivul să nu poată să-şi asumă răspunderea în faţa Parlamentului decât o singură dată într-o sesiune parlamentară. „Din nevoia de a clarifica textul constituţional, am propus şi clarificarea textului referitor la exercitarea funcţiei de ministru. Am introdus o restricţie – posibilitatea Guvernului de a-şi angaja răspunderea o singură dată pe sesiune, cu excepţia legii bugetului de stat”, a spus Băsescu.
UPDATE 5: Constituţia exclude coabitarea preşedinte-Parlament
Preşedintele a arătat că actuala Constituţie exclude coabitarea dintre preşedinte şi Parlament. „Condiţionarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui de avizul favorabil al CCR întrucat numai CCR e garantul supremaţiei Constituţiei. Se asigură astfel că demersul Parlamentului de suspendare este unul constituţional. În momentul de faţă, prevederile constituţionale se află în contradicţie cu realitatea politică.
Preşedintelui i se cere să fie neutru în raport cu partidele politice, pe de altă parte preşedintele poate fi suspendat de o majoritate a Parlamentului. Însuşi textul Constituţiei îl determină pe preşedinte să vegheze la avea o majoritate în Parlament. Altfel nu are nicio posibilitate să-şi exercite mandatul sau să-şi realizeze măcar parţial programul cu care a câştigat alegerile.
Practic, aşa cum este scrisă acum Constituţia, nu este posibilă coabitarea, decât dacă preşedintele devine un instrument al unei majorităţi, pentru că oricând poate fi demis”, a precizat şeful statului.
UPDATE 6: În lupta anti-corupţie, majorarea perioadei de reţinere la 48 ore
Propunerile vizează reglementarea unor probleme financiare ale statului. România are obligaţia de a evita deficitul bugetar excesiv, încadrându-l în maxim 3% din PIB şi datoria la maxim 60% din PIB. Împrumuturile externe se fac de regulă numai pentru investiţii. Am considerat importantă reglementarea unor probleme legate de lupta împotriva corupţiei.
Am optat pentru mărirea la 48 de ore a duratei până la care se poate reţine o persoană. Cred că un termen de 48 de ore este şi în avantajul celui reţinut, pentru că îşi poate asigura o apărare corespunzătoare, dar şi al judecătorilor, care au timp să-i mai întrebe pe procurori şi despre soliditatea probelor", a arătat preşedintele.
Legea de revizuire a Constituţiei va intra în vigoare numai după aprobarea ei prin referendum.
Băsescu către parlamentari: „Cele două camere se comportă ca un sistem monocameral”
27 iunie 2011, 16:37
Ultima modificare în 27 iunie 2011, 19:37
UPDATE 6. Preşedintele Traian Băsescu îşi prezintă discursul în faţa Parlamentului, tema principală fiind proiectul de modificare a legii fundamentale.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- De ce ”fuge” capitalul din Rusia?
- Revizuirea Constituției, susținută de Băsescu în Parlament
- Hackerii au produs pagube de 2,7 milioane de dolari grupului financiar Citigroup
- Statul, cel mai mare evazionist
- Germanii nu mai cred în euro
- Primăria Cluj a achiziționat aparat pentru scanarea angajaților
- DHL România cere insolvența Blue Air
- Precizări ale ANAF privind recupererarea TVA
- Creditul vine odată cu voucherul
- Instanța a anulat tăierile salariale la Stațiunea de Cercetare Dancu