Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Tulcea, că nu crede că soluţia de a acorda bugetarilor 10 zile de concediu fără plată este cea corectă, apreciind că ar trebui făcute testări ale angajaţilor, în baza cărora „cei foarte buni” să rămână, cei „slabi” să plece. „Am văzut şi varianta pe care a lansat-o Guvernul, 10 zile pe lună sau nu ştiu cât timp în care să nu se lucreze. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, eu nu cred că
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Tulcea, că nu crede că soluţia de a acorda bugetarilor 10 zile de concediu fără plată este cea corectă, apreciind că ar trebui făcute testări ale angajaţilor, în baza cărora „cei foarte buni” să rămână, cei „slabi” să plece.
„Am văzut şi varianta pe care a lansat-o Guvernul, 10 zile pe lună sau nu ştiu cât timp în care să nu se lucreze. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, eu nu cred că asta este soluţia pentru că avem în administraţia locală foarte multă ineficienţă, ca şi în administraţia centrală. Presupun că Guvernul va lăsa la dispoziţia şefilor de instituţii dacă să disponibilizeze sau să trimită oamenii câte zece zile acasă. Va atenţionez că asta va însemna să-i plătiţi mai prost şi pe cei ineficienţi, şi pe cei foarte buni, şi cei foarte buni s-ar putea să vă plece în condiţiile astea. Soluţia corectă este, eu asta aş face, dacă aş fi primar sau ministru, testarea întregului personal pe chestiuni legate de ce are de făcut. Cei mai buni rămân, ceilalţi slabi pleacă. Pentru că ştim toţi că avem un balast în aparatul de stat”, a declarat Traian Băsescu, la o întâlnire cu autorităţile locale, la Consiliul Judeţean Tulcea.
Statul român a demonstrat că nu este capabil să se adapteze crizei
Preşedintele a mai spus că trebuie alocate resurse minime pentru cheltuielile instituţiilor publice, fără să se înregistreze excese, pentru a se putea asigura salariile, pensiile şi pentru a se reuşi acordarea sprijinului acolo unde există perspectiva pieţei de desfacere.
El a apreciat, în acest context, că până în prezent statul român a demonstrat că nu este capabil să se adapteze crizei.
„România nu trebuie să intre în derapaj. Acum trebuie ajustate excesele, fie că vorbim de cheltuieli de personal, fie că vorbim de investiţii. Până în prezent, statul român a demonstrat că nu este capabil să se adapteze la criză, spre deosebire de sistemul privat, care s-a ajustat imediat. Vreau să se înţeleagă clar că România are nevoie de Armată, Poliţie, medici, profesori şi nu sunt adeptul absurdului, ci al raţionalului. Această criză ne-a arătat cât de necesară este modernizarea României. De începeam acest program de modernizare de mai mulţi ani am fi depăşit criza mai uşor. Având în vedere că economia Germaniei şi cea a Franţei îşi reiau creşterea economică, sper că în al patrulea trimestru al acestui an şi în România să se întâmple acelaşi lucru”, a afirmat preşedintele, citat de corespondentul Mediafax.
Criza economică „nu poate fi stopată cu bani aruncaţi în economie”
Şeful statului a apreciat, totodată, că o criză economică „nu poate fi stopată cu bani aruncaţi în economie”, iar în condiţiile în care marile investiţii şi-au oprit producţia şi marile pieţe de desfacere din Uniunea Europeană sunt în recesiune, mijloacele de relansare a economiei României sunt extrem de reduse.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, marţi, că salariaţii din sectorul bugetar vor intra, între septembrie – noiembrie, în concediu fără plată, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai puţin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.
SURSA: Mediafax