Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune difuzată de TVR1, că „cel mai puternic program anticriză al României este acordul cu FMI şi cu UE”.

Traian Băsescu a spus că cele două obiective ale acordurilor au fost menţinerea ratei de schimb leu/euro la un nivel acceptabil pentru economia românească şi pentru populaţie şi finanţarea deficitului bugetului de stat.

„Imaginaţi-vă că ar fi fost 5,5 cursul de schimb. N-am nicio probă că aşa ar fi fost, dar cu siguranţă ar fi fost un curs mai mare”, a spus preşedintele, explicând că înţelegerile cu FMI şi UE au ajutat la menţinerea cursului de schimb.

Întrebat dacă nu este înrobitor pentru România faptul că a contractat un împrumut de 20 de miliarde de euro, şeful statului a dat un răspuns negativ.

„Poate că 150 de miliarde sau 200 de miliarde ar fi fost înrobitor. 20 de miliarde nu reprezintă o sumă greu de rambursat pentru România în stadiul ei actual de dezvoltare”, a spus preşedintele.

El a mai spus că al doilea scop al acordului a fost finanţarea deficitului bugetului de stat. Şeful statului a spus că România este acum în situaţia în care asigură plata salariilor, pensiilor şi investiţiilor din bugetul de stat datorită banilor de la FMI şi UE.

România are un acord stand-by cu FMI pe 2 ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

SURSA: Mediafax