UPDATE 19.00 Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România.
La finalul unei declaraţii de presă în care a criticat dezinformarea cu privire la acest subiect, Băsescu a cerut retragerea proiectului noii legi a Sănătăţii, motivând că schimbarea sistemului nu este dorită nici de medici, nici de popor.
"Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea sistemului medical. Înţeleg prin toate semnalele publice că o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemul de sănătate.Cer public premierului retragerea proiectului care viza reforma în Sănătate. Am discutat de altfel cu primul ministru intenţia de a face acest lucru. Şi o fac eu pentru că aici a fost Comisia Prezidenţială, aici au fost oamenii specialişti care s-au dedicat încercării de a pune un diagnostic şi de a da nişte soluţii", a declarat Băsescu la Palatul Cotroceni.
În cadrul discursului de vineri seară, preşedintele a dorit să sublinieze dezinformarea folosită masivă în aceste zile cu referire la proiectul noii legi a Sănătăţii, subliniind că cea mai mare minciună a fostc ea legată de SMURD. "Deşi legea se află pe site-ul Ministerului Sănătăţii, continuă aceeaşi minciună: privatizarea sau desfiinţarea SMURD. Nu spun decât că este o minciună", a transmis şeful statului.
Iată "elementele neînţelese" cu privire la proiectul de Lege, pe care Băsescu a ţinut să le clarifice:
– O altă poveste puternic susţinută este că se vor înfrupta privaţii din banii de sănătate. Acum, privaţii sau "băieţii deştepţi" se înfruptă mai bine ca oricând din banii publici existenţi în sistemul de sănătate.
– Mai aflu despre privatizarea spitalelor, o altă minciună. Este vorba de transformarea lor în societăţi comerciale sau fundaţii, pentru a putea avea acces la credite bancare, pentru a-şi achiziţiona şi singure echipamentele necesare, nu doar din banii de la buget.
– Mai aflu că, dacă se aprobă legea, vor avea prioritate cei cu bani. Aş vrea să fim responsabili. În momentul de faţă se întâmplă acelaşi lucru. În acest sistem, corupţia în sistemul de stat funcţionează din plin şi românii nu sunt egali ca şanse.
– Am mai auzit o îngrijorare. Dacă firma de asigurări fuge cu banii? Nu cred că cineva ar concepe să pună la dispoziţie bani publici firmelor, chiar şi cu reputaţie, fără să fie reasigurate.
– O altă minciună este legată de ideea că aceiaşi bani vor fi utilizaţi, dar de data aceasta vor fi gestionaţi de firme private. Şi dacă ar fi aşa şi ar fi mai bine, se omite faptul că proiectul de lege vizează lărgirea bazei de impozitare pentru a aduce mai multe resurse la buget şi promovează ideea asigurărilor suplimentare care vor aduce şi ele mai multe resurse.
Traian Băsescu a cerut retragerea proiectului la doar 17 zile de la lansarea lui în dezbatere publică, timp în care a generat numeroase dezbateri soldate şi cu demisia subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.