Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu trebuie crescută cota unică, ba chiar trebuie scăzută până la 14% sau chiar 12% în 2011.

„Cota unică i-a ajutat pe români prin reducerea impozitului pe salarii, de la 25-26% la 16%. În acelaşi timp, a lăsat mai mulţi bani oamenilor de afaceri, care au putut investi mai mult decât investeau înainte. Cota unică şi-a făcut datoria perfect. Ea este una din cheile evoluţiei noastre pozitive. Dacă vom putea cândva, probabil în 2011, va trebui să o coborâm, de la 16% la 14%, poate chiar la 12%, pentru că acum avem şi legea care nu mai impozitează profitul reinvestit. Interesul nostru este să stimulăm consumul într-un mod specific economiei de piaţă, lăsând salariaţilor mai mulţi bani în buzunar iar pe de altă parte să dăm posibilitatea oamenilor de afaceri să investească mai mult”, a spus şeful statului, la Realitatea FM.

Preşedintele şi-a nuanţat declaraţia mai veche referitoare la creşterea TVA, spunând că se va recurge la această soluţie doar ca ultimă variantă. „Am fost întrebat ce aş majora cota unică sau TVA. Am spus că pentru a asigurara stabilitatea economică trebuie să menţinem cota unică de impozitare şi nivelul TVA.(…) Cota unică nu trebuie crescută. Creşterea TVA ar fi o soluţie dacă n-am avea altă variantă”, a spus şeful statului.