„Trebuie să ne îndreptăm către un stat performant. Foarte mulţi au crezut că reformarea statului este un simplu discurs politic, care nu este destinat implementării”, a spus Băsescu în cadrul unei conferinţe organizate de Institutul de Studii Populare, la care participă şi premierul Emil Boc.
El a mai arătat că priorităţile în procesul de reformă a statului sunt legate de o reformă în abordarea bugetului de stat şi de modul cum sunt cheltuite resursele.
„Bugetul trebuie să fie multi anual, predictibil, lucru pe care îl schimbăm de anul acesta. Cheltuielile trebuie să fie transparente. Reforma fiscală este parte a reformei statului”, a mai spus Băsescu.
El a precizat că va pleda pentru un aparat de stat eficient. "Continui să pledez pentru un stat eficient în locul unuia care nu-şi mai poate acoperi propriile cheltuieli", a spus Băsescu.
UPDATE: Reforma fiscală este parte a reformei statului
Preşedintele Băsescu a mai arătat că trebuie reformat şi modul în care este elaborat bugetul. “Reforma statului implică o reformă în abordarea bugetului: modul în care cheltuim resursele, cheltuielile trebuie să fie transparente, depolitizate. Nu obiectivele politice trebuie să primeze în buget, ci cele regionale, de interes naţional.
Reforma fiscală este parte a reformei statului, lărgirea bazei de impozitare. Cu cât mai multe excepţii, cu atât mai mult sentimentul că unii nu datorează nimic statului. Nu mai putem continua pe ideea scutirilor din interes electoral. Administraţia locală este un alt element al reformei statului. Şi aici s-au făcut paşi: descentralizarea însoţită de resurse”, a precizat Băsescu.