Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, o cerere privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a fostului ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului, Ovidiu Muşetescu. Preşedintele Traian Băsescu a adresat azi ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Ovidiu
Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, o cerere privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a fostului ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului, Ovidiu Muşetescu.
Preşedintele Traian Băsescu a adresat azi ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Tiberiu Muşetescu, fost ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului.
Procurorul general Codruţa Kovesi îi ceruse preşedintelui Traian Băsescu, încă de pe 29 iunie, declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Muşetescu în dosarul referitor la privatizarea Alro Slatina şi Alprom SA.
Procurorii: abuz în serviciu şi subevaluarea acţiunilor
Procurorii susţin că Muşetescu s-ar face vinovat de abuz în serviciu şi stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinând firmelor la care statul este acţionar. Cea de-a doua faptă ar fi fost comisă de Muşetescu în cazul acţiunii de privatizare a SC Alro SA Slatina şi SC Alprom SA.
Potrivit procurorilor, „există indicii că subevaluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la cele două societăţi s-a realizat, în lipsa unui mediu concurenţial, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsă de transparenţă şi acordarea dreptului de blocaj acţionarului minoritar”.
Faptele, din 2002, dosarul, din 2006
Cererea procurorului general privindu-l pe Muşetescu este îndreptată către preşedintele României având în vedere faptul că acesta era membru al Guvernului la data la care ar fi săvârşit faptele de care este acuzat.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au declanşat, în 15 decembrie 2006, umărirea penală în dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producător de aluminiu Alro Slatina.
Grupul Marco International a devenit acţionar majoritar la Alro Slatina în 2002, când a achiziţionat de la fosta Autoritate pentru Privatizare un pachet de 10% din acţiuni. Contractul a fost semnat de preşedintele de atunci al Autorităţii, Ovidiu Muşetescu.
Muşetescu: „O tranzacţie foarte dificilă”
În 15 februarie 2008, Muşetescu, aflat la DNA, declara că fusese chemat de procurori pentru a vedea documente din dosarul privatizării Alro Slatina, după ce un comisar l-a sunat, în urmă cu o zi, pentru a stabili pentru săptămâna următoare o audiere preliminară în dosarul vizând privatizarea Alro Slatina.
„Am răspuns, ieri (14 februarie 2008, n.r.), la un apel telefonic cu un domn comisar, în vederea stabilirii unei date pentru săptămâna viitoare, pentru o audiere preliminară în cazul privatizării Alro. Am socotit că este necesar şi am solicitat să consult şi eu documentele care s-au depus aici (în dosarul de la Direcţia Naţională Anticorupţie, n.r.)”, declara Ovidiu Muşetescu la ieşirea din sediul DNA.
Muşetescu preciza că nu mai ştie succesiunea evenimentelor, dar că îşi aduce aminte că a fost o tranzacţie foarte dificilă.
În aceeaşi săptămână, fostul şef al APAPS, chemat din nou la DNA, le spunea jurnaliştilor că a venit în faţa procurorilor anticorupţie pentru a oferi „lămuriri cu privire la o cauză mai veche, care are legătură cu societatea Nitramonia”.
SURSA: Mediafax