Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat, astăzi, că unul dintre motivele pentru care România nu a reuşit să menţină creşterea economică se referă la faptul că nu au fost utilizate fondurile europene, punctând că guvernele au fost mai preocupate de politică decât de fondurile comunitare.
“Zona euro se află în recesiune, aşa cum aţi văzut, iar ideea că trebuie să fim extrem de serioşi pentru a ne valorifica şansele de a avea creştere economică în anul 2013 este o idee care trebuie valorificată. În condiţiile în care UE, zona euro în mod deosebit, se află în recesiune şi perspectiva este ca şi în trimestrul următor să rămână în recesiune, ne obligă să privim foarte realist şi la situaţia noastră. Dacă analizăm ultimele patru trimestre, se observă cu uşurinţă că România a avut trei trimestre cu scădere economică faţă de trimestrul anterior şi doar unul cu o creştere de 0,5%, trimestrul doi din 2012”, a spus Băsescu.
El a subliniat că unul dintre motivele esenţiale pentru care România nu a reuşit să menţină creşterea economică se referă la neutilizarea fondurilor europene.
“De ce nu am reuşit să menţinem creşterea economică anunţată practic de trimestrul doi 2012? Sunt câteva motive esenţiale. Primul şi cel mai important este neutilizarea, începând cu trimestrul trei, a fondurilor de la UE. Dacă România ar fi utilizat un miliard de euro în această perioadă, şi au fost la îndemâna noastră, astăzi am fi discutat de creştere economică, şi nu de scădere. (…) Pasiunea este să dea vina PDL-ul pe actualii guvernanţi, actualii guvernanţi pe foştii, realitatea este că nici unii, nici alţi nu şi-au făcut treaba până la capăt”, a susţinut Băsescu.
Vezi mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui României:
- Autoritățile de management pot întrerupe proiecte, dar este esențial să se ia măsuri de securizare a banilor europeni. Dacă utilizam un miliard de euro, România nu ar fi avut creștere negativă în trimestrul trei.
- O altă cauză a scăderii PIB este seceta. Este o cauză obiectivă.
- Altă cauză a scăderii economice este scăderea investițiilor.
- În sfârșit, criza politică a făcut să avem ieșiri de capital mai mari decât ne-am fi dorit. Intrările de capital sunt încă pozitive. Ingrijorătoare este viteza de scădere a intrărilor nete de capital și riscăm ca anul viitor să trecem pe intrări negative. Ieșirile de capital au fost stimulate de instabilitatea politică.
- Guvernul s-a hotărât să cumpere mașini, sub 18.000 de euro. Neinspirată, dar caracteristică guvernanților. Nu vor fi Dacia, nu vor fi nici Ford. Corect ar fi fost ca acești bani să fie utilizați la plata facturilor restante la ministere.
- Privesc la partide: toate ofertele pământului. Nici unul nu așează un buget realist. Marea prioritate la anul este să menținem stabilitatea fiscală și indexarea pensiilor. De trei ani pensiile nu au mai fost indexate. Partidele care se înghesuie să vindă gogoși să vină cu un buget. Și unii, și alții nu vor să-l prezinte pentru că nu ar avea susținere pentru gogoșile pe care le prezintă la TV. PD-ul ar putea să discute serios, pentru ca românii să nu fie păcăliți.
- Ce-i de făcut: pregătirea absorbției, până la 15 decembrie. Alt obiectiv: principalul obiectiv a lui 2013 să fie creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Tinerii, cei mai afectați de lipsa locurilor de muncă.
- Să deschidem locuri de muncă unde putem: a venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafață, fie că vorbim de aur, fie de cupru.
- Preţurile mondiale au făcut rentabile aceste exploatări. Cred că politicienii ar trebui să spună acum, să nu intrăm iar în jocul mincinos, politicianist
- Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta, dacă va hotârî guvernul să faca el însuşi investiţiile, foarte bine, să le facă. Dacă va decide că e mai bun un parteneriat cu străini, foarte bine, să-l facă
- Dar nu mai putem sta fără să creăm şi noi locuri de muncă, deficitul de la fondul de pensii nu se poate acoperi cu nimic altceva decât prin creare de locuri de muncă, şi discutăm de un deficit structural general de numărul mic de angajati în raport cu numărul de pensionari
- Avem angajament cu FMI, pe care nu l-au respectat nici guvernele Boc și Ungureanu, și nu-l respectă nu-l respectă nici guvernul Ponta. Și guvernul Ponta face aceleași greșeli ca și guvernul Boc: peste tot numai politruci.
- În vremuri de criză, privatizările merg mai dificil. Hai să facem management profesionist. Cât menținem management politizat, societățile de stat vor fi politizate.
- Până nu deschidem accesul banilor privați în sistemul de sănătate, se va târâi. Plimbă legea sănătății între sertare. Eu, anual plătesc o asigurare de sănătate la o firmă străină. De ce sistemul nostru nu are?
- Avem un angajament cu FMI, legat de managementul privat, pe care nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu şi nici Guvernul Ponta nu l-au respectat. Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi Guvernul Boc, adică peste tot numai politruci.
- La portul Constanţa e un domn care s-a ocupat numai de IT până acum. Parcă e împotriva curentului când ai o strategie a Dunării, o previziune de investiţii, noi punem la Portul Constanţa un manager care probabil acum descoperă vapoare
- Uitaţi-vă la Conpet, la Romgaz, tot numiri politice. Pe bună dreptate cei de la FMI spun "frate, dar nici măcar astea esenţiale nu le respectaţi". Am încercat o scuză, stiţi, e campanie… dar aceste companii de stat până când vor fi privatizate au nevoie de un management profesionist. În ce măsură vor fi privatizate, minoritar, majoritar, e altă discuţie
- Personal sunt un susţinător fără rezerve al împingerii experienţelor de privatizare, dar am trei eşecuri consecutive: încercarea de a vinde 10% din Petrom, Cuprumin şi Oltchim. Cât o să lungim lista eşecurilor la privatizare? Hai să facem un management profesionist
- De ce insist: A fost solicitaterea mea expresa la FMI, pentru că atât timp cât vom menţine management de stat toate societăţile de stat vor fi căpuşate
- Nu aş vrea să ne imaginam ce e la Căile Ferate, la Transgaz, Conpet, etc. Nu aş vrea să ne imaginam că ne-am strica părerea despre noi
- E esenţială introducerea managementului privat care să decăpuşeze companiile de stat de clientela politică transpartinica, acolo se înţeleg, nu se înjură, doar iau banii
- Sunt un susţinător fără rezerve al managerilor profesionişti. Dacă veţi avea o întâlnire cu Jeffrey, fostul şef al negocierilor cu Fondul, poate să vă confirme că a fost solicitarea mea expresă.
- Intervenţia mea de astăzi e în primul rând pentru a ne da optimism şi poate vom reuşi să aducem partidele în problematica reală a ţării, şi nu să continue jocurile acestea politice. Partidele să arate bugetul real, nu gogoşi electorale
- România nu este într-o situaţie critică. Românii au făcut sacrificii uriaşe în 2010 şi încă mai sunt urme ale acelor sacrificii şi astăzi, dar România nu este nici în situaţia Spaniei, nici în situaţia Greciei, nici în situaţia Portugaliei, nici în situaţia Irlandei. Avem cu ce să creştem, avem potenţial să trecem nu cu uşurinţă, ci cu oarecare relaxare de perioada în care Europa se afundă.
- Nu trebuie să disperăm pentru acest minus 0,5%.
- De la anunțul de ieri, făcut public, cu veto-ul…cine? aha…de la anunțul de ieri, toate statele contributoare s-au băgat sub birouri. Nu poți să mergi în halul acesta la Bruxelles. Si eu sunt pregătit să folosesc dreptul de veto, dacă se încalcă tratatul. Nici un veto, dacă nu s-a incalcat tratatul. Misiunea liderilor UE este să stea acolo până se găsesc soluții. In 2007-2013 am obținut un buget pe care nu reușește să-l cheltuiască. Veto-ul se utlizează dacă se încalcă tratatul. Nimeni nu țipă: veto, de la intrarea pe ușă. Nimeni nu are bani câți ar vrea și nu s-au rezolvat problemele cu donatorii, pe urmă se trece la subiectul cu repartizarea. Nimeni nu poate țipa cu anticipație, este nepoliticos.
- Nu te poţi duce la d-na Merkel să-i spui "dacă nu-mi dai atât, îţi trântesc un veto de nici nu te mai poţi duce la Berlin"
Citiţi mai mult pe