Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că va discuta astăzi cu reprezentanţii FMI, despre posibilitatea ca tranşa a doua din împrumutul contractat de România să fie îndreptată spre bugetul de stat şi nu spre BNR, aşa cum s-a stabilit iniţial. Preşedintele a spus că resursa obţinută din tranşa 2 a îmrpumutului ar putea fi îndreptată spre finanţarea deficitului dar şi spre investiţii în sănătate şi educaţie. El a menţionat că din evaluările exi
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că va discuta astăzi cu reprezentanţii FMI, despre posibilitatea ca tranşa a doua din împrumutul contractat de România să fie îndreptată spre bugetul de stat şi nu spre BNR, aşa cum s-a stabilit iniţial.
Preşedintele a spus că resursa obţinută din tranşa 2 a îmrpumutului ar putea fi îndreptată spre finanţarea deficitului dar şi spre investiţii în sănătate şi educaţie.
El a menţionat că din evaluările existente, în acest an se va înregistra un deficit bugetar de 8%-8,5%. Băsescu a adăugat că poziţia FMI ar putea fi de a cere în schimb un efort din partea României astfel încât deficitul să atingă totuşi 7 sau 7,2%.
Ne asumăm o recesiune mai severă
Şeful statului a mai spus că dacă în prima negociere cu FMI a fost evaluată o creştere economică negativă de -4%, evaluările merg, în prezent, la -8%. „Deci suntem mult mai puternic afectaţi decât progrnoza FMI”, a spus Băsescu.
Întrebat dacă România îşi asumă această nouă evaluare, şeful statului a răspuns pozitiv.
El a menţionat că soluţia ar putea fi reducerea cheltuielilor din aparatul administrativ, prin trimiterea în şomaj a personalului neperformant, precum şi scăderea cheltuielilor materiale.
Mai multe condiţii impuse de FMI
Surse guvernamentale care au participat miercuri la întâlnirea membrilor Guvernului cu delegaţia FMI şi a CE au declarat agenţiei Mediafax că reprezentanţii Fondului sunt dispuşi să accepte utilizarea cele de-a doua tranşe de împrumut pentru finanţarea deficitului bugetar în condiţiile respectării de către autorităţile române a mai multor condiţii.
Potrivit surselor citate, FMI a subliniat că Guvernul va trebui să reducă din cheltuielile administrative şi de capital în special în cazul administraţiei publice locale, unde se impune stabilirea unor standarde de cost mult mai riguroase.
Cheltuielile sunt încă foarte mari
Reprezentanţii FMI au arătat că dacă la nivelul adminsitraţiei centrale au fost luate unele măsuri în privinţa reducerii cheltuieilor, aceste din urmă sunt încă foarte mari şi distribuite inegal la nivel local.
Fondul a recomandat totodată Guvernului creşterea veniturilor bugetului prin asigurarea unei mai bune colectări a taxelor şi impozitelor.
Legea salarizării şi cea pensiilor vor trebui finalizate până la sfârşitul anului, au mai spus reprezentanţii FMI.
O delegaţie a FMI a sosit în urmă cu o săptămână la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să fie încheiate luni.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR. Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, instituţia ar trebui să vireze cea de-a doua tranşă, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (circa 1,9 miliarde euro) din împrumut pe 15 septembrie, în funcţie de rezultatele primei evaluări şi a performanţelor economice până la jumătatea anului.
SURSA: Mediafax