Promulgarea noii legi a educaţiei este un moment important în modernizarea sistemului de învăţământ, apreciază preşedintele Traian Băsescu. El spune că era obligat atât politic, cât şi constituţional să promulge legea asumată de Guvern.
“Eram obligat să promulg legea, din punct de vedere politic, nu doar constituţional. Aceasta pentru că legea este bazată pe Pactul pentru educaţiei semnat de toate partidele politice şi de organizaţii ale societăţii civile, inclusive multe sindicate. Culmea este că primul semenatar al Pactului este acum primul contestatar al legii, respective Mircea Geoană”, a spus şeful statului.
El a mai arătat că noua lege a educaţiei se aşează alături de legea pensiilor, legea cadru a salarizării în seria legilor importante care vizează modernizarea statului român.
“Cert este că promulgarea este finalul unei dezbateri de mai bine de patru ani, care a vizat sistemul nostru de educaţie. Legea asumată de Guvern, acceptată de Parlament şi de Curtea Constituţională constituie o garanţie că proceseul de modernizare a învăţământului din România este ireversibil”, a arătat Băsescu.
El consideră că o lege atât de discutată, cu 365 de articole “nu putea mulţumi pe toată lumea şi nu este de aşteptat să fie o lege perfectă”.
“Încrâncenarea provocată de această lege este semnificativă faţă de orice schimbare în acest sistem. Oricum, ne aflăm la începutul procesului de modernizare a sistemului de învăţământ”, a precizat Băsescu.
Şeful statului a promulgat marţi Legea educaţiei, după ce Curtea Constituţională a decis că actul normativ este constituţional.