Băsescu: Fiecare român are 4.570 euro datorie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că optează pentru ratificarea tratatului pentru stabilitate monetară, în ciuda sancţiunilor severe privind nerespectarea prevederilor, de 0,1% din PIB.

"Sancţiunile sunt extrem de severe, iar politicianul, când anunţă că dă ceva şi măreşte deficitul, trebuie să ştie că odată cu anunţul trebuie să se pregătească şi pentru o amendă, în cazul României de 130 milioane de euro. Noi, având o datorie publică mică în raport cu Produsul Intern Brut, putem beneficia de aprobarea de a fi cu un deficit structural mai mare.
Opţiunea mea ar fi să discut cu Parlamentul, să spun ceea ce ştiu eu şi să îi conving că România are nevoie să ratifice tratatul în integralitatea lui pentru că suntem foarte aprope de a îndeplini toate exigenţele", a precizat şeful statului. În acest sens, el a făcut câteva menţiuni legate de datoria României.

"Vreau să ştiţi cum stăm în ceea ce priveşte datoriile: România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE. Vorbesc de datoria publică şi privată. Statul nu plăteşte decât datoria publică.

Totalul datoriei României e de 97,9 miliarde euro, din care 22 miliarde sunt datorie publică, iar restul datorie privată: ale firmelor, cetăţenilor, conturile nerezidenţilor din România.

Dacă nu se produce o prăbuşire a unei bănci, statul nu are nicio treabă cu datoria privată. Sistemul bancar românesc este solid. Putem considera că avem de plătit doar 22 de miliarde, dar în calculele europene se consideră toată datoria. Românii au fiecare în spatele lor 4.570 de euro datorie, vorbesc şi de cea privată.
Noi avem posibilitatea să lăsăm moştenire o casă, nu o datorie, totul este să acceptăm că ceea ce fac multe dintre statele membre ale UE trebuie să facem şi noi. România are o datorie mică şi în niciun caz nu se pune problema ca cineva să-şi propună să plătească foarte repede aceste datorii. Cu această datorie putem să ne dezvoltăm extrem de frumos, rostogolind-o, ceea ce facem şi astăzi.
România are un singur deficit structural: cel de la pensii. Cu cât vom crea cât mai multe locuri de muncă, cu atât deficitul structural se reduce, ne putem achita datoriile.
Totul e să ne hotărâm că intrăm în acest tratat care e orientat să prevină îndatorări excesive şi să asigure prosperitate din resursele create de fiecare ţară", a transmis Traian Băsescu.
Din declaraţiile preşedintelui mai citiţi şi:
Băsescu: Ce le lăsăm copiilor noştri: o casă sau o datorie? Iluzia traiului pe datorie s-a spulberat
Băsescu: Sunt mult mai mulţi nemulţumiţi decât cei care au ieşit în stradă
Băsescu: Fondurile europene neangajate pot fi utilizate pentru garantarea creditelor pentru IMM-uri