„Teritoriul Republicii Moldova este locuit de cetăţeni români care au fost îndepărtaţi de ţara lor prin Pactul Ribbentrop-Molotov, un pact criminal care a dus la război. Eu nu vorbesc niciodată de presiuni ale moldovenilor ca acest lucru să se întâmple. Eu vorbesc despre o cale naturală la care să se ajungă în baza prevederilor actului final de la Helsinki din 1975 în care ei să voteze pentru reunificarea ţării. Nu văd nimic în neregulă aici. La fel cum au făcut şi nemţii. Au votat în cele două parlamente unirea. Republica Moldova în 1918 nu s-a unit cu România prin referendum ci prin vot majoritar în parlament. Parlamentul, referendumul decid. Dacă vă gândiţi la vreun refrendum în România, n-am nimic împotrivă”, a explicat Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, joi, la Târgu Mureş.
În trecut, Băsescu mai spunea că Republica Moldova poate ajunge să facă parte din Uniunea Europeană doar prin Unirea cu România, în cinci sau şase ani.
„Vreau să fim extrem de realiști. (…) Unirea se va face. Se va face atunci când cetățenii din stânga Prutului vor fi convinși în proporție de peste 50 % că vor acest lucru. Se va face atunci când România va proba cetățenilor Republicii Moldova că este mai bine să fim uniți decât să trăim în două state independente și se va face într-un timp, estimez eu, cinci-șase ani, pentru că în Republica Moldova există un curent unionist”, a declarat liderul PMP, la evenimentul de prezentare a candidaților partidului.
„Am văzut că domnul președinte Iohannis a convocat o comisie cu oameni din foarte multe domenii să stabilească obiectivul de țară. Nu mi-am propus ca astăzi să critic pe cineva, ci să vorbesc despre noi, dar este inadmisibil tu, șef de stat, să spui «Veniți în jurul mesei cele mai luminate minți și spuneți-mi care este obiectivul de țară». Nu, asta e obligația ta, a alesului să spui «Obiectivul meu de țară este unirea cu Republica Moldova. Voi, specialiștii, spuneți-mi ce mai trebuie făcut ca acest lucru să se întâmple»”, a mai declarat Traian Băsescu.