Preşedintele Traian Băsescu le-a promis românilor, în cadrul tradiţionalului mesaj de Anul Nou, că 2010 va fi anul în care vom trece peste criza economică. Optimismul şi solidaritatea au fost nominalizate ca principale arme împotriva recesiunii severe care a afactat România în 2009. Băsescu nu a ratat prilejul de a-şi puncta priorităţile politice, pentru a încheia, populist, cu „La Mulţi Ani, ţară dragă!”.

„La Mulţi Ani, români din interiorul şi din afara frontierelor României. La Mulţi Ani, români de orice naţionalitate sub cetăţenie română. La Mulţi Ani armatei române!”. Aşa şi-a început preşedintele Traian Băsescu, de la Sinaia, unde petrece Revelionul, tradiţionalul mesaj de Anul Nou.

„2009 a fost un an dificil, în care peste România a trecut criza globală, care ne-a afectat, dar nu ne-a îngenuncheat. Am trecut şi prin crize politice, pe care românii le-au tranşat pe 6 decembrie, când au decis ca eu să fiu preşedinte pentru încă un mandat”, a spus preşedintele, care a adăugat că 2010 trebuie dedicat reformei statului. „Reforma nu înseamnă doar Parlamentul României. Trebuie să reformăm sistemul de educaţie. Numai aşa România poate deveni un stat performant. Avem codiţii pentru o agricultură performantă, pentru un turism atractiv, pentru o industire IT de succes”, a adăugat Băsescu.

Solidaritatea a fost cuvântul-cheie din mesajul şefului Statului. „Trebuie să facem din solidaritate un mod de a trăi. Românii trebuie să fie solidari cu ei, cu aspiraţiile lor şi cu ţara. Nu avem de ce să nu fim mândri de ţara noastră”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a dat şi un mesaj de încurajare legat de momentul dificil pe care îl traversează România în contextul crizei globale: „Vom scăpa de criză, optimismul ne va anima să trecem peste momentul 2009”.

Mesajul a fost condimentat de mai multe momente în care Băsescu şi-a punctat temele de pe agenda politică, lansând atacuri către opoziţie. „Comanda primită de la poporul român pe 22 noiembrie nu poate fi negociată. E momentul ca clasa politică să-şi arate fidelitatea faţă de popor”, a spus Băsescu, făcând aluzie la validarea referendulului privind Parlamentul unicameral.

„Multă sănătate, bucurie, fericire în familii şi solidaritate. La mulţi Ani, România, La Mulţi Ani, români, La Mulţi Ani, ţară dragă!”, şi-a încheiat Băsescu mesajul către români.