Preşedintele Traian Băsescu a solicitat parlamentarilor să încheie un memorandum care să permită deblocarea activităţii Parlamentului astfel încât să poată fi adoptate la timp legile care condiţionează acordarea de către FMI şi CE a următoarei tranşe de împrumut.
El a arătat că mediul politic s-a deteriorate în ultima lună ceea ce duce la îndepărtarea de încheierea cu succes a Acordui cu FMI, CE şi BM. "Prin acţiunea dv România poate merge către mai bine sau către mai rău. Decizia este în mâinile dv", a arătat Băsescu.
El crede că încheierea unui memorandum este posibilă pentru că toate partidele politice susţin că acţionează în inters naţional.
Este necesară o acţiune fermă şi consecventă pe termen foarte scurt, 30 – 45 zile, la nivel de Guvernului şi Legislativului în direcţiile convenite cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, a mai arătat şeful statului.
"Principalele obiective care trebuie atinse sunt legate de adoptarea Legii salarizării unitare, a Legii pensiilor şi a Legii bugetului de stat pe 2011", a precizat Băsescu.
Încheierea cu succes a Acordului ar însemna ieşirea României din perioada de criză
Preşedintele a subliniat importanţa încheierii cu succes a Acordului cu instituţiile financiare internaţionale pentru încheierea crizei de credibilitate a economiei româneşti. “Încheierea cu succes a acestui acord ar însemna că România ar ieşi din perioada de criză, a pericolului de instabilitate macroeconomică. Ar însemna că România a reuşit să aplice un program de reforme care elimină consecinţele unor comportamente economice şi ale unor politici publice în domeniul bugetar despre care se poate spune că au fost cel puţin neadecvate.
Încheierea cu succes a Acordului ar duce la creşterea credibilităţii în plan economic, ceea ce ar fi pozitiv pentru că România ar deveni atractivă pentru investiţiile străine şi ar duce astfel la creşterea numărului locurilor de muncă şi a veniturilor”, a arătat şeful statului.
Pe de altă parte, preşedintele a atenţionat parlamentarii că ratarea Acordului ar duce la deprecierea masivă a credibilităţii ţării pe pieţele externe, la finanţare extrem de scumpă a deficitului şi la apariţia riscului de a nu putea fi acoperite plăţile prevăzute în buget.
Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat Parlamentului pe teme de politică internă. Discursul preşedintelui a fost rostit în prezenta premierului Emil Boc şi a miniştrilor, dar în lipsa parlamentarii partidelor de opoziţie (PSD, PNL şi PC), care au decis să nu participe la şedinţa comună a Parlamentului.