‘Doresc să adresez salutul meu călduros studenţilor şi profesorilor la inaugurarea unui nou an universitar. Cu siguranţă, pentru unii dintre dumneavoastră va fi începutul unei experienţe formative, iar, pentru ceilalţi, momentul încununării unor eforturi pe care le faceţi încă din primii ani de studii, pregătindu-vă pentru carierele pe care doriţi să le îmbrăţişaţi. România are nevoie de resurse umane bine pregătite, de o tânără generaţie căreia spiritul de elită şi competitivitatea să îi ghideze evoluţia viitoare. Globalizarea economică şi culturală ne obligă zilnic la un efort educaţional suplimentar. Numai universităţile pentru care excelenţa este o stare firească şi care îşi asumă misiunea universalistă pot realiza cu succes acest efort. Rezultatul depinde de succesul universităţilor de a forma o gândire care respectă bogăţia de tradiţii şi diversitatea de idei caracteristice lumii contemporane’, a spus preşedintele Băsescu.
El a arătat că ‘oferta educaţională a universităţilor moderne trebuie să fie adaptată cerinţelor pieţii muncii’. ‘Cu tradiţie sau mai tinere, mici sau mari, universităţile româneşti pot deveni poli regionali de dezvoltare, de aceea consider că acest lucru se poate realiza prin adaptarea ofertei educaţionale în raport cu cererile reale de pe piaţa muncii actuale, dar, mai ales, viitoare’, a afirmat şeful statului.
De asemenea, el a menţionat că ‘o parte dintre universităţile noastre sunt şi centre de cercetare cu viitor’. ‘Viitor bun, care poate fi atins prin accesarea fondurilor europene destinate României şi, mai ales, prin câştigarea de fonduri din programul Horizon 2020. Este o responsabilitate socială majoră a universităţilor axate pe cercetare din România să atragă aceste fonduri şi să le concentreze în structuri puternice de cercetare şi inovare. Avem un astfel de exemplu de succes, proiectul ‘Extreme Light Infrastructure’ – ELI, cel mai important proiect de cercetare din istoria României, o uriaşă oportunitate de a aşeza ţara noastră pe harta cercetării mondiale. Sunt convins că universităţile din România vor fructifica acest proiect, depunând eforturi susţinute pentru orientarea tinerilor către studiul ştiinţelor exacte’, a adăugat Băsescu în mesajul său.
El a concluzionat că este şansa studenţilor şi profesorilor să facă vocea României cât mai bine auzită în lume. ‘Am încredere că împreună trăim într-o comunitate de idealuri şi de valori care ne inspiră alegerile şi acţiunile. Împreună avem aşteptări mari de la o Românie a cărei voce trebuie să conteze, tot mai mult, în lume şi este şansa voastră, a tinerilor studenţi, şi răspunderea dumneavoastră, a profesorilor, să faceţi această voce cât mai bine auzită. Vă doresc mult succes!’, se încheie mesajul preşedintelui.
Sursa: Agerpres
Băsescu îndeamnă universitățile să se adapteze la cererile reale de pe piața muncii
29 septembrie 2013, 10:03
Ultima modificare în 29 septembrie 2013, 13:03
Traian Băsescu a transmis, duminică, studenţilor şi profesorilor un mesaj cu ocazia începerii noului an universitar, el apreciind că e nevoie de un efort educaţional suplimentar pentru a face faţă globalizării, iar universităţile româneşti pot deveni poli regionali de dezvoltare dacă îşi adaptează oferta la cerinţele de pe piaţa muncii.
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Mihaela Rădulescu, Innerout: ”Nu poți construi nimic dacă tratezi branding-ul personal ca pe unul de produs sau companie”
- Remus Pricopie: Regionalizarea educației, după ce vor fi decise principiile acestui proces
- Guvernul vrea să sprijine angajarea șomerilor. Sau nu?
- Facultatea se scumpește și anul acesta: taxe mai mari în medie cu 500 de lei
- Ministerul Educaţiei vrea să înlocuiască lecţiile tipărite cu e-book-urile. O fantezie de 100 de milioane de euro, în timp ce unele şcoli sunt în paragină
- Ministrul pentru IMM-uri vrea creşterea cifrei de şcolarizare în şcolile de meserii
- Angajatorii, mai prudenţi cu bonusurile salariale anul acesta
- Sectorul de activitate cu cea mai mare cerere de forță de muncă în ultimii cinci ani
- Optimism: peste jumătate dintre studenții români cred în oportunitățile lor legate de o carieră internațională
- Ce trebuie să știe și pe câți bani muncește un om care face shaorma