Preşedintele Băsescu a declarat, la TVR1, că reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consideră incorectă, referindu-se la întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii mediului bancar. Şeful statului a menţionat că aşteaptă din partea acestora „dinamism şi curaj” şi că le reproşează în primul rând dobânzile mari. „Reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, iar astăzi am auzit numai plângeri... Ce
Preşedintele Băsescu a declarat, la TVR1, că reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consideră incorectă, referindu-se la întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii mediului bancar. Şeful statului a menţionat că aşteaptă din partea acestora „dinamism şi curaj” şi că le reproşează în primul rând dobânzile mari.
„Reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, iar astăzi am auzit numai plângeri… Ce să mai facă statul. Dar este timpul ca băncile din România să facă şi ele ceva pentru economia românească”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.
Preşedintele a menţionat că simpla menţinere a liniilor de credit este un efort, care este recunoscut şi este o respectare a înţelegerilor anterioare acordului cu Fondul Monetar Internaţional. „Eu aştept de la bănci mai mult. Aştept dinamism şi curaj”, a subliniat şeful statului.
În opinia lui Băsescu, când economia creşte cu 6 sau 8 procente, „e uşor să fii bancher şi să treci la profituri sume uriaşe”. „Băncile adevărate şi bancherii adevăraţi ştiu să facă bani şi pentru ei, şi pentru economie şi în perioadă de criză”, a continuat el.
„Riscul zero”, inadmisibil
„Au lichidităţi (băncile, n.r.), sunt bani, nu înţeleg de ce mai menţin aceste dobânzi. Sigur, au nişte probleme din decembrie, ianuarie, februarie, când s-au repezit să-şi ia clienţii unii altora, ca într-un joc de-ăsta fără reguli, şi atunci au oferit dobânzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu să coboare aceste dobânzi, pentru că ei plătesc la depozitele pe care le au dobânzi mari, de 20%, de 18%, însă aceasta nu este vina economiei româneşti, este responsabilitatea lor şi trebuie să-şi asume şi răspunderea de a mai pierde din profit”, a spus el.
Băsescu a afirmat totodată că nimeni nu poate impune băncilor o anumită conduită în ceea ce priveşte costul banilor. „Ce mi se pare inadmisibil este că abordarea lor este risc zero”, a mai spus preşedintele.
Totuşi, „băncile sunt libere să facă ce vor”
Întrebat ce pârghii ar avea pentru a convinge băncile, Traian Băsescu a răspuns: „Nu am pârghii şi nimeni nu are. Băncile sunt libere să facă ce vor. Dar nici nu putea să nu aibă loc această discuţie, în care eu să-mi exprim punctul de vedere, că în propunerea pe care le-am făcut-o – parteneriat între stat şi sistemul bancar privat – noi ne-am respectat obligaţiile. Acest lucru l-am dat ca mesaj şi i-am rugat să analizeze posibilitatea să coboare dobânzile pentru a stimula investiţiile”.
Şeful statului s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii BNR şi ai celor mai importante bănci. Întrevederea a durat o oră şi 15 minute. Preşedintele Băsescu nu a făcut declaraţii nici la sosirea şi nici la plecarea de la Clubul BNR, unde au avut loc discuţiile.
SURSA: Mediafax