Presedintele Traian Basescu sustine ca moneda nationala se va aprecia in urma acordului cu Fondul Monetar International (FMI).

“Eu cred ca leul se va intari, cel puţin in perioada urmatoare. Momentul cel mai bun pentru leu va fi in mai, cand se vor vira cele 5 miliarde de euro de la FMI in rezerva Bancii Nationale”, a declarat astazi seful statului.

Traian Basescu a mai spus că doreste contractarea unui imprumut de la Uniunea Europeana ca sa acopere nevoile bugetului de stat, astfel incat Ministerul de Finante sa nu mai fie nevoit sa atraga toate resursele de pe piata pentru cheltuielile pe care si le-a planificat.

Din cele 20 de miliarde de euro care vor fi contractate, cea mai mare parte  – 13 miliarde – va fi virata in transe Bancii Nationale, primele 5 miliarde urmand sa ajunga in rezerva BNR in luna mai.

Presedintele Romaniei a mai precizat ca, in momentul de fata, BNR are o rezerva de aproximativ 27 de miliarde de euro, iar din  aceasta suma 12 miliarde de euro sunt banii bancilor comerciale.