„Am considerat că soluţia corectă eeste un moratoriu astfel încât să rezolvăm cele 3-4 probleme urgente şi pe urmă reluăm bătălia politică”, a spus şeful statului.
Preşedintele spune că România trebuie să depăşească perioada de derapaj şi să treacă la o perioadă de revenire economică.
„Încheierea acordului cu Fondul nu înseamnă că ne-am rezolvat problemele. Trebuie să intrăm într-o perioadă de consolidare a economiei. Va trebui să ne încadrăm într-un deficit de 4,4% anul viitor, cu perspectiva pentru 2012 a unui deficit de 3%. Pentru bugetul următor esenţială este încadrarea în deficit şi mai avem de rezolvat câteva deficite în interiorul bugetului: deficitul bugetului de pensii, cel al fondului de şomaj şi, ceea ce nu se evidenţiază în bugetul consolidat, deficitul fondului de sănătate”, a arătat Băsescu.
UPDATE: Vom avea un nou Acord cu cele trei instituţii internaţionale, dar va fi unul  preventiv
Preşedintele a precizat că România va avea un nou Acord cu Fondul, dar acesta va fi unul preventiv.
“Intenţionăm realizarea unui nou Acord fără finanţare. Va fi vorba despre un Acord preventiv, cu aceleaşi trei instituţii şi având ca obiectiv major continuarea reformelor structurale. Spre exemplu, reducerea aparatului bugetar. Vă pot spune că pe cifrele cu care s-a închis luna septembrie am speranţa că se va atinge obiectivul pentru anul 2011. Dar nu se poate opri aici, avem nevoie nu doar de reducerea forţei de muncă , ci şi de o creştere a competenţelor şi de debirocratizare. 2011 va fi un an în care se va trece la abordarea calitativă a restructurării.
Acum prioritatea a fost de reducere a personalului. Până la 31 decembrie a mai rămas o diferenţă de 26.000 de salariaţi care trebuie să părăsească aparatul bugetar şi se atinge obiectivul de 70.000, astfel încât la sfârşitul anului vor exista 1.290.000 bugetari în plată în sistemul bugetar.
În interiorul reformelor structurale, după transferul spitalelor către autorităţile locale, urmeaza transferul şcolilor către autărităţilor locale. Este important să avem o soluţie pentru Legea educaţiei pentru că bugetul trebuie să includă transferul bugetar aferent. Unul dintre obiectivele majore este încadradrea în 39 miliarde lei cu anvelopa salarială a aparatului bugetar a celor 1.290.000 de bugetari”, a mai spus Băsescu.
UPDATE 2: A devenit un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii
Şeful statului transmite mediului de afaceri că ar trebui să fie partenerul statului în încercarea de combatere a evaziunii fiscal şi a muncii la negru.
“Noi considerăm că nu trebuie să punem câte un poliţist, câte un inspector de muncă la fiecare firmă. Dar a devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii, fie că este vorba despre angajarea forţei de muncă la negru, fie că este vorba despre neplata taxelor. Ori, aici, cei care spun – statul să-şi resolve problema, sunt cel puţin incorecţi. Câţi angajaţi ar trebui să aibă statul pentru a încheia evaziunea fiscală şi munca la negru?
Tot ce auzim în mass-media este lista mare de responsabilităţi a statului. Dar o listă cel puţin egală de responsabilităţi este şi pentru mediul de afaceri. În a respecta legea. Nici un stat nu ar fi capabil să combată eficient evaziunea şi munca la negru dacă patronatele n-ar respecta legea. Întrebarea mea nu este una prin care încerc să scuz instituţiile statului pentru ineficienţă, dar trebuie să fie un parteneriat în soluţionarea acestui tip de probleme”, a arătat Băsescu.
Preşedintele a făcut declaraţii la conferinţa „Parteneriat pentru creştere în 2011” organizată de Ziarul Financiar şi de Consiliul Investitorilor Străini.