Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la Kanal D, că EximBank ar fi trebuit să rămână în regimul instituţiilor statului şi să fie supusă legii unice de salarizare a funcţionarilor publici, fiind o bancă alimentată cu bani de la buget.

„Am un sentiment de revoltă că s-a scăpat la EximBank, la domnul Costea (Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Goană-n.red)  s-a scăpat. Nu e vorba numai de domnul Costea. Într-o bancă a statului care trebuie să dea garanţii pentru operaţiuni de comerţ exterior se duce un domn politic acolo şi are circa 25.000 de euro salariu pe lună. Nu este posibil, când acea bancă este alimentată cu bani din bugetul de stat. EximBank-ul trebuie să rămână în regimul instituţiilor statului. Probabil mai sunt instituţii”, a declarat Traian Băsescu.

La BNR n-ar trebui scăzute salariile

Preşedintele a adăugat că Banca Naţională a României nu ar trebui să fie încadrată în acelaşi regim de salarizare.

„BNR nu este în circuitul economic românesc. Banca Naţională este în momentul de faţă în sistemul bancar european, în sistemul băncilor naţionale europene. Este o bancă în care nu poţi să pui bugetari şi este echitabil pentru că acolo nu s-au făcut exagerări. Eu ştiu veniturile celor din BNR sunt decente”, a spus Băsescu.

Un grup de 22 de parlamentari ai PDL au adresat, marţi, o scrisoare deschisă FMI în care îi solicită reanalizarea condiţiilor impuse României astfel încât să poată fi inclusă în legea salarizării unitare şi BNR, CNVM, CSA şi CSSPP, Grupul parlamentar al PDL de la Camera Deputaţilor anunţă că se disociază de iniţiativa celor 22.

SURSA:Mediafax