Fostul președinte a ironizat și jurnaliștii care „prezentau toate hârtiile venite de la Codruța” și care acum sunt critici la adresa acesteia.
„Eu nu cred că Laura Codruța Kovesi e în cătușe în momentul de față. Eu m-am desprins de simpatia pentru ea în momentul în care am văzut ce spectacol a făcut în 2015, când a umilit oameni. Mulți au stat în beciuri. Și cum dădea din dosare la televiziuni… Văd ziariști care exaltau și prezentau toate hârtiile venite de la Codruța Kovesi, că îi scotea în cătușe pe la ora 20:00 în prime time. Acum îi văd foarte critici la adresa doamnei Laura Codruța Kovesi. Eu cred că ziariștii ăștia ar trebui să meargă pe la Secția de Investigare care o anchetează acum să recunoască faptul că primeau documente. N-aș da exemple de jurnaliști”, a spus Traian Băsescu în emisiunea România 9 de la TVR.
Băsescu a vorbit și despre referendumul lui Iohannis.
„E în dificultate pentru că au formulat greșit, cred eu, au fost prea preciși în adresa făcută la Parlament. Adică probabil a enunțat tema mult prea precis și nu poate ieși din termenii temei. Da, dar asta nu o face președintele, ci băieții aceia deștepți de la departamentul juridic. (…) Eu nu mai țin minte exact adresa pe care am făcut-o Parlamentului, dar în mod cert nu am scris ce vreau, ci am scris vreau că consult poporul pe o chestiune de interes național. Și-a prins urechile în dificultatea întrebării. Referendumul pe justiție e extrem de riscant, pentru că PSD va boicota orice referendum legat de justiție. Și dacă va fi pe altă temă, tot îl vor boicota, pentru că au nevoie de o înfrângere în perioada premergătoare prezidențialelor”, a declarat Traian Băsescu, marți seară, la TVR 1 la emisiunea România 9.
„Dacă nu faci cvorum la un referendum pe justiție e catastrofal sau dacă mergi cu celebra întrebare – dacă românii sunt de acord ca persoane condamnate să nu mai aibă funcții publice. Da sau nu? Un asemenea referendum nu ar trece. Și prima instanță de care nu trece e CCR. De ce? Acolo unde numești e în regulă, ai tu regulamentul tău, și au militarii – dacă ai fost condamnat nu mai poți fi militar. Avem și în legea Guvernului, dar aici discutăm de funcții numite. Ce te faci dacă un om care a avut o condamnare e ales în funcții publice? Poate să interzică pentru 2 ani, dar expiră perioada, după care are dreptul să candideze pentru funcții publice. Nu poți să îl stigmatizezi toată viața”, a explicat Băsescu.
„E dreptul președintelui de a chema și a întreba ce părere aveți despre… De regulă când faci astfel de consultări tu șii unde vrei să ajungi. Dar nu exclud posibilitatea ca aceste consultări să îl fi dus la concluzia că trebuie să extindă zona de întrebări la referendum. Categoric va fi mai mult decât o întrebare. Eu așa cred. Poți să formulezi una, două, trei, cinci întrebări. Trebuie scrise foarte scurt și aibă răspunsuri cu da și nu. Eu pot să garantez o întrebare care trece și care ar repara greșeala mea, acea întrebare legată de 300 de parlamentari pe care eu am legat-o de Parlament unicameral, ceea ce implica modificarea Constituției. Eh lăsăm două Camere dar consult poporul să văd dacă va fi un Parlament cu 100 de senatori și 200 de deputați. Nu ai voie să riști ratarea unui referendum pe justiție. Eu nu aș risca”, a conchis Traian Băsescu.Președintele României a anunțat, luni, că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.