"Am înţeles că un domn ministru spune nici mai mult nici mai puţin că aş fi absolvit un masterat şi spune că l-aş fi plagiat. Vreau să vă spun foarte clar: niciodată nu am făcut cursuri de masterat. Nu sunt nici doctor, nici dottore. Singurul lucru care se află trecut în CV-ul meu la capitolul studii este legat de absolvirea Institutului de Marină ‘Mircea cel Bătrân’, Facultatea de Navigaţie, secţia comercială. Şi al doilea lucru este legat de faptul că în 1995 am absolvit cursurile avansate de management în industria transportului maritim, la Academia Norvegiană, ca bursier al statului norvegian", a spus Băsescu, potrivit Agerpres.

El a afirmat că şi-a atins "vârful profesional" al carierei sale, prin ceea ce a ştiut să facă. "Am navigat 12 ani. Am fost patru ani ofiţer pe diverse trepte şi pe urmă comandant de navă. Am făcut serviciul pe cele mai mari nave ale ţării şi pe cele mai riscante nave ale ţării – nave petroliere. Prima mea comandă a fost pe o navă de 42 de mii de tone, în 1981, o navă de mărime la care mulţi aspirau ca la sfârşit de carieră să ajungă pe asemenea nave. După un an de comandă pe navă de 42 de mii de tone, am comandat petrolierul de 85 de mii de tone ‘Crişana’. După care, după un an şi jumătate, am preluat cea mai mare navă a ţării, construită în România, petrolierul ‘Biruinţa’. Eu nu m-am apucat de politică înainte să fiu un excelent profesionist. Nava ‘Biruinţa’ avea o lungime de 306 metri", a completat şeful statului.

El a punctat că nave de dimensiunea celei comandate de el nu se dau nici masteranzilor, nici vreunui doctor sau "la vreun dottore", ci comandanţilor de nave foarte bine instruiţi.

‘Mi-am încheiat cariera pe mare după patru ani de comandă pe această navă de 306 metri, care căra 150 de mii de tone de ţiţei, fără să am vreun incident de navigaţie, ceea ce a confirmat încrederea armatorului că pot să duc şi să fac serviciu şi mai ales să comand acea navă’, a mai spus preşedintele.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a lăsat să se înţeleagă luni că preşedintele Traian Băsescu ar fi plagiat în teza de masterat.

Întrebat de ziarişti, la sediul ANI, ce părere are despre solicitarea şefului statului ca ministrul propus al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să depună o declaraţie pe propria răspundere că nu a plagiat, Liviu Pop a răspuns: "Să-l întrebaţi şi pe Traian Băsescu dacă atunci când şi-a făcut masterul în Norvegia şi era deputat, dacă nu cumva a plagiat în teza de master’.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că se duce în prezent o campanie de acoperire a imposturii prin mesajul că toţi sunt la fel, făcând referire la acuzaţiile de plagiat din ultima perioadă la adresa unor politicieni.

‘Am observat în viaţa politică românească că sunt foarte mulţi politicieni care, nereuşind în cariera lor profesională, au încercat să-şi acopere nereuşitele împopoţonându-se cu titluri complicate. De asemenea, am observat că încearcă să-şi dobândească o onorabilitate profesională declarându-şi tot soiul de masterate. Îmi imaginez cum ar fi arătat în CV-ul unuia care nu a reuşit profesional, spre deosebire de mine, aceste cursuri de trei luni. Probabil că le considera doctorat. Mi se pare că am ajuns la un moment al adevărului, în care impostura din politică trebuie să dispară’, a afirmat Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că, în momentul de faţă, se duce o campanie de acoperire a imposturii, adăugând că românii ar trebui să înţeleagă că nu toţi sunt la fel.

"Mi se pare, în acelaşi timp, că se duce o companie de acoperire a imposturii spunând: toţi suntem al fel. Nu, dragii mei, şi nu, dragi români, eu nu sunt la fel cu cei care şi-au copiat lucrările de masterat sau de doctorat. Eu sunt un om care a reuşit profesional, iar pe mare nu se fac cadouri. Acolo poţi sau nu poţi să duci o navă de 306 metri lungime, poţi sau nu poţi să dormi zi şi noapte pe 1.200 de tone de ţiţei cu riscul unei explozii la orice greşeală, poţi sau nu poţi să-ţi aduci echipajul înapoi. Nu mă faceţi master, pentru că nu mă recunosc eu a fi, nu mă faceţi nici doctor, pentru că nu mă recunosc eu a fi’, a declarat şeful statului.

Întrebat despre acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse premierului Victor Ponta, Băsescu nu a vrut să facă niciun comentariu.