Preşedintele Traian Băsescu a declarat că principalele cauze pentru care România a intrat în recesiune sunt legate de proasta guvernare şi de multitudinea de taxe introduse.
România este în recesiune. Economia a intrat în declin. Trimestrul 1 a avut o creştere negativă de 0,2% din PIB, iar trimestrul doi a avut o creştere negativă de 1% faţa de T1 2014. Acest lucru înseamnă că economia Romaniei a intrat în recesiune.
Cauzele sunt multe, în primul rând, proasta guvernare. Premierul nu întelege ce se întâmplă în economie în urma deciziilor pe care le ia. În al doilea rând, multitudinea de taxe introduse. Taxa pe infrastructura (pe stâlp) şi pe combustibil, de 11 eurocenţi, sunt principalele cauze ale frânării economiei.
De asemenea, lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene. Pe primele şase luni absorbţia a crescut cu doar 3%. Acestea sunt cauzele pentru care economia Romaniei a intrat în recesiune.
România, în trimestrul doi, are cea mai mare scădere din UE. Mai au scăderi ţări precum Germania cu 0,2%, Italia cu 0,2% Cipru cu 0,3%, în rest toate ţările sunt pe o creştere pozitivă. România e singura ţară care are o scădere de 1%.
Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă. Proasta guvernare este o realitate. Prin incompetenţă şi minciună resuşeşte să creeze din nou dezechilibre. Am mai trăit acest proces cu Tăriceanu şi îl vom trăi din nou. Încă se pot lua măsuri, nu e prea târziu, dar criza este aproape.
Îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi. Ieşirea din criză se va face pe spinarea lor. Consider că liderii marilor formaţiuni politice de la putere şi din opoziţie sunt la fel de iresponsabili şi mincinoşi, fie că vorbim Ponta, Blaga sau Iohhanis.
Nu va jucaţi cu ţara de dragul campaniei electorale. E inacceptabil.
PSD, PNL şi PDL îi mint pe români pentru a le lua voturile. Îi mint pe cei din economie pentru a obţine bani de campanie. Vor baga ţara în criza. Introducerea reducerii CAS-ului va crea un gol de resurse prea mare. Dacă se întâmpla acest lucru România pierde acordul cu Fondul şi UE. Există soluţii. Prima soluţie este scoaterea taxelor suplimentare. Să se scoata taxa pe stâlp şi să se revină la vechiul preţ al combustibililor. Anularea taxelor suplimentare, ar ajuta economia.