“Este un raport intermediar, produs la cererea României. Prezintă obiectiv evoluţiile în domeniul justiţiei şi a luptei anticorupţie. Consider că acest raport confirmă angajamentul Românie de a reforma justiţia. Aşa cum apreciază şi CE, Romania a avut o atitudine contructivă faţă de recomandările Comisiei din luna decembrie 2010, dar şi în raportul din iulie 2010”, a spus Băsescu.
El a arătat că în document, "ca în orice raport, sunt subliniate evoluţii pozitive, dar sunt marcate şi minusuri".
Un eşec în progresul legat de dosarele de mare corupţie va aduce cu certitudine un raport negativ în vară
Preşedintele avertizează că un eventual eşec în dosarele de mare corupţie va aduce Romaniei un raport negativ în vară.
“Dosarele care vizează corupţia la nivel înalt încă nu se mişcă şi aici responsabilitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este majoră. Ineficienţa, lipsa de progres în dosarele de mare corupţie va fi un element extrem de important dacă el se va manifesta până la raportul din vara acestui an, care va fi cel definitiv, care face poza justiţiei din România. Un eventual eşec în dosarele de mare corupţie va aduce Romaniei un raport negativ”, a precizat Băsescu.
El a mai arătat că "raportul remarcă în mod negativ atitudinea Parlamentului cu privire la investigarea unor cazuri de corupţie a parlamentarilor şi aici nominalizez cazul Ridzi şi cazul Păsat".