"Bine aţi venit în România. După veştile bune pe care le-am primit anul trecut, acum mă bucur să văd că vă menţineţi intenţiile privind explorările şi exploatările în Marea Neagră", a afirmat Băsescu, în debutul întrevederii, scrie Agerpres.

Reprezentanţii respectivelor companii i-au mulţumit preşedintelui pentru că şi-a făcut timp să-i primească şi i-au spus că au venit pentru a-i face un update al proiectului.

La intrarea în salonul în care a avut loc întrevederea, Băsescu s-a îndreptat să dea mâna cu reprezentanţii Exxon, printre care directorul Ian Fischer, şi ai OMV-Petrom, precum Johann Pleininger şi Mariana Gheorghe, dar a omis să dea şi cu Kevin Biddle – vicepreşedinte director ExxonMobil, care îl aştepta la intrare. Ulterior, şeful statului şi-a dat seama că n-a dat mâna şi cu Biddle, spunând râzând: ‘Când văd Petrom….’.

Reprezentanţii ExxonMobil şi Petrom au mai fost primiţi la Palatul Cotroceni la începutul lunii februarie, iar în martie Traian Băsescu a vizitat nava Deepwater Champion, care execută forajul în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre.

Grupul petrolier Petrom, împreună cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, a început forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre.

Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri. Forajul va fi executat de către vasul Deepwater Champion.

Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun.

În perioada 2009-2010, Petrom şi ExxonMobil au achiziţionat date pentru peste 3.000 kilometri pătraţi din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultimă generaţie – în cadrul celui mai mare program seismic desfăşurat vreodată în România.

Deepwater Champion a fost construit în Coreea de Sud şi a fost proiectat special pentru un acces facil în şi din Marea Neagră. Vasul are o turlă dublă de foraj şi poate efectua simultan o varietate de operaţiuni, înregistrând o eficienţă crescută. Construit cu cocă dublă, vasul este autopropulsat şi capabil să îşi menţină poziţia în larg în condiţii de valuri de 9 metri şi la o viteză a vântului de 60 noduri (70 mile/h).