“Sunt două seturi de măsuri care s-au adoptat sau urmează să se adopte la nivelul UE. Primul vizează crearea unui mecanism european de stabilitate pentru a preveni orice derapaj în zona euro. Al doilea set de măsuri este legat de pachetul de competitivitate.
În privinţa, mecanismului european de stabiliate, avem nevoie de modificarea Tratatului de la Lisabona. România a spus da, susţinem modificarea tratatului pentru a se permite crearea acestui mecanism. În acelaşi timp suntem foarte atenţi asupra cea ce urmează să însemne pentru România când va intra în zona euro.
România are obiecţii la cheia de distribuţie a contribuţiilor. Ceea ce se propune şi este acceptat de cea mai mare parte a statelor este o cheie care să ţină cont 50% de PIB şi 50% de populaţie. Din acest punct de vedere România are o contribuţie de un procent la PIB la şi de 4% la populaţie. Asta va duce la o contribuţie la 2,5 miliarde la fiecare sută de miliarde care s-ar constitui la fondul de intervenţie.
Aprecuiem că este foarte mult, România are nevoie de bani pentru propria dezvoltare. Am atenţionat că atunci când se va discuta mecansomul trebuie să se ţină cont de obiecţiile Rom legate de cele 50%-50%”, a arătat Băsescu.