Ţara noastră va susţine la această întâlnire că NATO să ducă o politică a uşilor deschise către Balcani.
“România este extrem de interesată ca toate statele din Balcanii de Vest să poată avea perspectiva integrării în NATO. De asemenea, Georgia şi Ucraina, state care şi-au manifestat dorinţa de a adera la NATO cu ocazia Summit-ului de la Bucureşti, să aibă posibilitatea evoluţiei în această direcţie dacă aşa vor decide”, a spus Băsescu.
El va mai susţine la Summit şi necesitatea ca NATO să aibă o influenţă crescută în estul Mării Negre, având în vedere “riscurile de securitate” din această zonă. În plus, şeful statului a precizat că un alt obiectiv pe care România îl va urmări la Summitul NATO va fi legat de menţinerea angajamentului Alianţei faţă de Afganistan.
“Am ajuns la stadiul în care, pe de-o parte, se prefigurează strategia de consolidare a forţelor NATO în Afganistan, iar pe de altă parte, se încearcă fixarea unui calendar în care forţele de securitate afgane să poată să gestioneze între teritoriul afgan.
Estimarea în acest moment este ca în anul 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra întregului teritoriu afgan iar NATO să-şi declare misiunea încheiată. Sigur, este doar o proiecţie, NATO nu va pleca din Afganistan până când obiectivul de control integral al teritoriului afgan nu va fi atins în favoarea forţelor de securitate naţionale. În acest sens, probabil că se va pune accent în acest summit pe nevoia detaşării suplimentare de instructori pentru forţele afgane”, a arătat Băsescu.
Principalele obiective ale Summitului NATO de la Lisabona sunt adoptarea noului concept strategic al NATO, stabilirea strategiei pentru Afganistan şi summitul NATO-Rusia.