"România nu are probleme cu sistemul bancar, din păcate, însă, la stadiul la care UE nu a început încă să facă plăţi pentru consolidarea băncilor, România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european. Şi o plăteşte prin dobânzi foarte ridicate, pentru că avem filiale româneşti ale băncilor din zona Euro, fie că sunt austriece, franţuzeşti sau greceşti, iar dobânzile, atât pentru împrumuturile guvernamentale, cât şi pentru împrumuturile zonei private, au ajuns la un nivel deja inacceptabil. Ori, indirect, România, un stat din afara zonei Euro, a început să plătească această capitalizare a băncilor din zona Euro. Lucru care trebuie spus cinstit şi discutat la acest Consiliu. Nu se poate împinge plata facturii împrumuturilor făcute la nesfârşit către guverne care au un nivel foarte ridicat de îndatorare către state care nu sunt în zona Euro şi, din păcate, şi cele mai sărace, ceea ce este imoral", a afirmat şeful statului, înaintea plecării la Bruxelles, unde va participa, duminică, la Consiliul European de toamnă.

Sursa: Agerpres
El a punctat că solicitarea României pe acest subiect va fi aceea să se ţină cont şi de obligaţia băncilor de a-şi menţine expunerea în ţările care nu sunt în zona euro.

"României va fi ca în procesul de capitalizare a băncilor care acţionează în România, şi eu cred că în toată zona non-Euro, să se ţină cont şi de obligaţia ca băncile să-şi menţină nivelul de expunere în ţările din zona non-euro", a explicat Băsescu.