România nu este în situaţia Greciei. România poate ajunge în situaţia Greciei, dar avem la îndemână toate instrumentele să evităm o astfel de situaţie. Problema este să vrem, să putem să utilizăm aceste instrumente, a arătat preşedintele Traian Băsescu.
”Avem multe instrumente şi posibilităţi să nu ajungem în situaţia Greciei”, a spus şeful statului.
„Nu suntem într-o situaţie roz, suntem într-o situaţie dificilă, dar care ne permite caplicarea de corecţii pentru a evita dificultăţi mai mari”, a spus Băsescu.
El a afirmat că ”statul român, în paralel cu dezvoltarea sistemului democratic, atât cât este el, s-a dezvoltat şi ca un stat clientelar”, adăugând că sistemul politic, dar şi social dezvoltat în România este ”un sistem bolnav”.
Tot mai mulţi pensionari pe caz de boală
„A crescut îngrijorător numărul celor pensionaţi pe caz de boală”, a spus Băsescu. El a dat exemplul judeţului Bihor unde există 5.756 pensionari de invaliditate, ceea ce înseamnă 32,9% din numărul total de pensionari.
„Avem 1,8 milioane pensionari cu stagiu complet de cotizare, dar avem şi 1,3 milioane pensionari fără stagiu complet, la care se adaugă 906.000 pensionari pe caz de boală. Aceasta înseamnă că avem 2,2 milioane pensionari fără stagiu complet sau pe caz de boală, mai mulţi decât cei cu cotizaţie completă”, a spus Băsescu.
Pensiile vor fi menţinute şi reduse până la sfârşitul anului
Pensiile vor fi menţinute şi reduse până la finalul acestui an, în speranţa că bugetul pe 2011 va permite revenirea la situaţia actuală.
“Intenţia este ca reducerea cu 15% a pensiilor să fie menţinută până la sfârşitul anului”, a spus preşedintele.
El a spus că este nevoie de 2,2 miliarde de euro pentru plata pensiilor la nivelul actual, iar România are doar 1,7 miliarde de euro.
“Sunt şi explicaţii de ordin financiar – lipsa banilor -, dar şi explicaţii care vizează interiorul sistemului de pensii. Pentru anul acesta, bugetul de stat transferă pentru sistemul de pensii 1,7 miliarde de euro. Pentru a plăti pensiile aşa cum sunt ele acum ar trebui să transferăm 2,2 miliarde de euro, iar România nu are această diferenţă. Ne lipsesc 500 milioane de euro pentru plata pensiilor”, a spus Băsescu.
Preşedintele a declarat că sistemul de pensii are o problemă financiară, de lipsă de fonduri, dar şi una de funcţionare.
Sunt persoane care cumulează ajutoare sociale şi au venituri lunare de 5.000 lei
În prezent există circa 200 de ajutoare sociale de care românii pot beneficia, ajutoare care costă, anul acesta, peste două miliarde de euro şi de ele beneficiază circa şapte milioane de români, a spus Băsescu.
Potrivit şefului statului, ”mare parte din aceste ajutoare sunt nejustificate şi reprezintă o altă formă de clientelism, ele au fost de regulă acordate ori la început, ori la sfârşit de mandat şi vizau efecte electorale: la început – consolidare, la sfârşit – vot”.
Băsescu a afirmat că la nivel de judeţe sunt persoane care cumulează mai multe ajutoare şi au ajuns la venituri de peste 5.000 lei pe lună, adică mai mult decât veniturile unui ministru.
”Numai într-un singur judeţ am constatat că sunt foarte mulţi oameni care simultan încasează şi ajutor de şomaj şi care, în acelaşi timp, lucrează şi la negru sau un judeţ în care sunt 128 de oameni care lucrează cu contract şi încasează şi ajutorul de şomaj”, a spus preşedintele Băsescu.
În 2013, am putea ajunge la un nivel de îndatorare de 67% din PIB
Dacă nu se iau măsuri, în 2013 România va ajunge să aibă un nivel de îndatorare de 67% din PIB, a atenţionat preşedintele.
„Aş vrea să înţelegem foarte bine că ducând înainte lucrurile ca în prezent şi mărind fiscalitate ar fi fost inevitabil un nou acord de împrumut cu FMI, BM si UE. De data aceasta, unul mai mare, pe care l-am evaluat la aproape 30 de miliarde euro”, a spus Băsescu.
Dacă am face un nou împrumut, fără să luăm măsuri severe de restructurare a cheltuielilor sociale şi bugetare, în 2013 am avea un nivel de îndatorare de 67% din PIB, a precizat preşedintele.
„Nivelul de îndatorare actual este de 31% şi până la finalul anului va fi de 36%. Acest procent îl putem suporta, iar măsurile care trebuie luate acum sunt pentru a preveni creşterea nivelului de îndatorare la peste 40% din PIB”, a spus Băsescu.
Perioada veseliei fără limite în introducerea de sporuri ne-a adus aici
Cu sau fără asistenţa FMI, trebuie să privim la modernizarea aparatului bugetar al României şi la optimizarea costurilor cu acest aparat extrem de ineficient.
„Cifrele care m-au făcut să fiu foarte determinat în a susţine aceste măsuri: pentru 2004 – 2005 cheltuielile cu aparatul bugetal erau de 17 miliarde lei, în 2010 sunt 43,6 miliarde lei. S-a ajuns la această diferenţă în doar cinci ani.
Este mai mult decât o dublare. Perioada veseliei fără limite de introducere a oricarui tip de spor, angajări fără limite, voturi să iasă, ne-a adus aici. Un proces de modernizare a statului nu poate fi conceput fără restructurarea masivă a aparatului de stat. Nu poate funcţiona statul în aceste condiţii. Nu putem continua aşa, trei milioane de oameni trebuie să cotizeze pentru a asigura salariile la 1,4 milioane bugetari şi aproape 6 milioane de pensionari”, a spus Băsescu.
Există politicieni care cred că a stimula violenţa este soluţia
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că ştie că există politicieni pentru care „soluţia” pentru această perioadă este stimularea violenţei, avertizându-i public pe aceştia „să nu încerce”.
„Avertizez public să nu încerce să creeze acte de violenţă, spaime pentru oameni. N-o spun întâmplător, ci vorbesc pe ceea ce ştiu. Există politicieni care cred că a stimula violenţa este soluţia”, a spus Băsescu, fără a da detalii despre sursa informaţiilor pe care le are şi fără a-i nominaliza pe cei la care se referă.
Nu este exclusă renegocierea înţelegerii cu FMI
„Este posibilă renegocierea Acordul cu FMI. Spunem: Ne oprim, populaţia României nu acceptă măsurile şi rechemăm Fondul. Aceasta înseamnă pierderea tranşei din iulie, dar nu este o nenorocire. Consecinţele sunt însă simple, pe lângă reducerile în sistemul de salarizare bugetară, vor trebui majorate taxele”, a mai arătat preşedintele. Pe de altă parte, şi invalidarea pachetului de măsuri de către Curtea Constituţională va însemna neîndeplinirea angajamentelor, a precizat Băsescu.
Guvernul Boc nu ar trebui să demisioneze
Preşedintele Traian Băsescu nu crede că Guvernul Boc ar trebui să demisioneze, apreciind că ultimul lucru de care România are nevoie este o criză politică.
Întrebat dacă este de părere că actualul Guvern ar trebui să demisioneze, Băsescu a răspuns negativ, menţionând că ultimul lucru de care România are nevoie este o criză politică.
El a menţionat că o astfel de situaţie implică începerea unor negocieri pentru formarea unui nou Cabinet, ceea ce nu reprezintă, în acest moment, o prioritate.
„Boc nu mi-a spus că vrea să plece de la Guvern, lucrurile astea se discută doar o dată”
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că premierul Emil Boc nu i-a spus, cel puţin până acum, că ar dori să se retragă din fruntea Guvernului, menţionând că astfel de discuţii nu se poartă de multe ori, ci o singură dată.
Întrebat dacă Emil Boc i-a spus că ar vrea să se retragă din fruntea Guvernului, Băsescu a răspuns: „Cel puţin până acum nu mi-a spus aşa ceva”.
El a adăugat că „lucrurile astea nu se discută de multe ori, ci o singură dată”.
Băsescu a anunţat măsurile pentru că „nu are vocaţia laşului”
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, joi, la o conferinţă de presă, de ce a anunţat, în locul premierului, măsurile care vor fi luate pentru reducerea cheltuielor publice, el răspunzând că a făcut acest lucru pentru că nu are „vocaţia laşului”.
Întrebat în legătură cu faptul că premierul nu a mai făcut, de duminică, declaraţii pe tema măsurilor impuse de acordul cu FMI, şeful statului a apreciat că Guvernul are, probabil, o strategie foarte bună.
El a opinat că, probabil, premierul va face declaraţii când vor fi stabilite măsurile pentru reducerea cheltuielilor publice.
Întrebat de ce a anunţat, în locul premierului, măsurile care vor fi luate pentru reducerea cheltuielor publice, preşedintele a răspuns: „Nu am vocaţia laşului”.
Preşedintele va discuta miercuri cu Guvernul măsurile anticriză
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că speră ca miercuri să discute cu Guvernul ansamblul măsurilor pentru reducerea cheltuielilor publice, menţionând că apoi va sta la dispoziţia reprezentanţilor pensionarilor sau sindicatelor pentru a oferi explicaţii.
„Sper că miercuri, într-o discuţie cu Guvernul, să văd cum arată tot programul, pentru că nu ne putem limita strict la aceste măsuri, ele sunt insuficiente”, a spus Băsescu, subliniind că, după respectiva discuţie, va sta la dispoziţia organizaţiilor de pensionari şi a sindicatelor pentru explicaţii.
Şeful statului a opinat că, fără a avea ansamblul de măsuri, ar fi prematur să angajeze discuţii cu aceste categorii. El a adăugat că este important să poată da explicaţii care sunt verificate şi agreate de Guvern.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi “minim afectată”
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că speră ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie „minim afectată”.
El a precizat că nu poate spune „cum ies socotelile” pe care le face Guvernul în aceasă chestiune, dar are speranţa că indemnizaţia pentru creşterea copilului nu va fi sau va fi foarte puţin afectată.
„Sper să fie minim afectată”, a spus şeful statului. El a apreciat totodată că alocaţia pentru copii nu trebuie atinsă.
România a primit de la FMI, CE şi BM 12,02 miliarde euro
România a primit de la FMI 9,2 miliarde euro, de la UE 2,5 miliarde euro şi de la BM 300 milioane euro. În total este vorba despre 12,02 miliarde euro, a spus Băsescu.
El a precizat că din aceşti bani 7,1 miliarde euro au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervelor naţionale. Alte 4,91 miliarde euro au mers direct la Trezoreria statului, intrând în bugetul de stat pentru acoperirea deficitului.
Nu este exclusă creşterea fiscalităţii
Dacă nu se realizează programul de reducere a cheltuielilor bugetare, este posibil să crească fiscalitatea, a spus preşedintele.
„Dacă programul nu se duce la îndeplinire, se recurge la măsurile cu care a venit Fondul la Bucureşti, adică o creştere de fiscalitate. Iniţial s-a discutat creşterea TVA şi cota unică şi reducerea salariilor din sistemul bugetar cu 20%. Dacă programul eşuează se va ajunge la creşterea taxelor”, a spus şeful statului.
25% dintre angajaţii Administraţiei Prezidenţiale vor pleca acasă
Preşedintele a spus că şi salariaţii Administraţiei Prezidenţiale vor suferi ca urmare a măsurilor de austeritate. Astfel, 25% dintre angajaţii de la Palatul Cotroceni vor rămâne fără loc de muncă. „Obiectivul este reducerea cheltuielilor, dar nu şi menţinerea întregului personal bugetar”, a spus Băsescu.
“Voi respinge legea ANI dacă s-a diminuat capacitatea pentru care ea a fost creată”
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va refuza promulgarea Legii ANI dacă va constata că „s-au făcut excese” în diminuarea capacităţii Agenţiei de a răspunde raţiunii pentru care ea a fost creată.
„Nu voi promulga o lege care este în afara a ceea ce ar fi putut să se facă ţinându-se cont şi de observaţiile Curţii Constituţionale. Daca s-au făcut excese în a se diminua capacitatea ANI de a răspunde motivului pentru care a fost creată, vă asigur că o voi întoarce”, a spus preşedintele, întrebat dacă va promulga sau nu noua formă a legii după care Agenţia Naţională de Integritate ar urma să funcţioneze.
Preşedintele a precizat că nu cunoaşte în detaliu noua formă a legii ANI şi nu a „citit” nimic pe această temă, arătând că se va informa în perioada următoare.