România nu are o problema în a achita 20 de miliarde de euro în cinci ani, dar un împrumut mai mare ar fi fost o povară grea pentru populaţie, a declarat, sambătă, la Iaşi, preşedintele Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Acesta a mai spus că în trimestrul al doilea al anului 2010 România va resimţi o reluare a creşterii economice.

„România nu are o problemă în a plăti 20 miliarde euro în cinci ani , dar România ar fi avut o problemă dacă se mergea pe ideea «lasă să împrumutăm şi să continuăm să creştem în mod fals nivelul de trai al populaţiei». Puteam să împrumutăm 100 de miliarde, care ar fi fost o povară grea pentru populaţie în următoarea perioadă. Cel mai grav lucru ar fi fost, dacă am fi angajat un împrumut mai mare, că nu am fi putut valorifica momentul reluării creşterii economice, care va fi în cursul anului viitor, undeva în trimestrul al doilea”, a subliniat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a spus că România nu are o economie de tip locomotivă şi că din acest motiv şi-a propus să limiteze pe cât posibil efectele crizei economice.

„România are o economie dependentă de ce se întâmplă pe pieţele din Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania şi Italia. Toate aceste ţări sunt în criză economică cu o puternică contracţie. Aici este cheia problemei, pentru că reducerea masivă a exporturilor către aceste pieţe a generat, în România, reducerea de producţie şi şomaj”, a afirmat Traian Băsescu.

El a spus, totodată, că programul anticriză al ţării este legat de împrumutul de la FMI şi Uniunea Europeană.

„Sunt doi piloni importanţi – finanţarea rezervei BNR, pentru menţinerea cursului valutar la o rată acceptabilă şi acoperirea deficitului bugetar, pentru continuarea investiţiilor şi plata salariilor. Programe de tipul Prima Casă, Primul Siloz sau Rabla sunt programe secundare în raport cu cei doi piloni importanţi. Timp de un an de zile s-a reuşit un echilibru. Dacă am fi fost în situaţia de a nu finanţa bugetul de stat, trebuia să se treacă la disponibilizări masive în sectorul bugetar. Cred că acest echilibru s-a realizat, până în prezent prin programul anti-criză românesc”, a adăugat Traian Băsescu.

SURSA: Mediafax