România putea fi oricând ținta loviturilor aeriene ale Rusiei în situația unui conflict militar, iar amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu nu a făcut decât să reducă acest risc, a susținut Traian Băsescu, într-o intervenție pentru B1 TV, în emisiunea moderată de Mihai Duță. Reacția vine în contextul în care generalul Degeratu a susținut că a apărut riscul ca România să fie ținta unor atacuri ale Rusiei.
”Afirmația, și am tot respectul pentru domnul general Degeratu, e ca și cum până acum nu am fi putut fi ținta Rusiei dacă se intra într-o confruntare. Noi am acceptat să devenit parte a scutului antirachetă tocmai pentru a ne apăra de lovituri cu rachete.
Nu e un element de noutate. România putea fi oricând ținta loviturilor aeriene ale Rusiei în situația unui conflict militar. Rafinăriile, centrala de la Cernavodă, poduri, toate erau ținte în eventualitatea unui război.
Nu a venit generalul Oprea cu scutul în valiză de la semnarea acordului. S-a stabilit ca până la sfârșitul lui 2015 să fie operațional. Mulți cred că ăsta e un business local.
Vreau să știți că sistemul e destinat să protejeze toate statele UE, el are o componentă în Turcia, care funcționează, alta în Spania, care intră pe nave ale marinei de război americane și care a fost deja poziționată, a treia fază e la Deveselu și a patra va fi în Polonia.
Se rățoiește un directoraș rus degeaba pentru că sistemul e mult mai mare decât România.
Componeta pe care o reprezintă scutul de la Deveselu e funcțională de anul trecut de la ultimul summit NATO, când a fost preluată de nave americane din Mediterana de Est. Până când sit-ul de la Deveselu va fi funcțional, această parte de securitate e substituită de rachete aflate la bordul navelor americane din Mediterana de Est și, uneori, din Marea Neagră.
Intoxicare, amenințare, la adresa României, balticilor, NATO, la adresa americanilor – nu e ceva nou la propaganda rusească. Ce mi se pare nou în ce face Rusia și trebuie băgat în sistemul nostru de analiză e situația din Ucraina, care e o modificare extrem de importantă a conturului geostrategic al regiunii. Crimeea e un mare portavion. Din Crimeea avioanele pot atinge Europa Centrală fără nicio problemă.
Lucrurile sunt complicate. Priviți la Orientul Mijlociu. Rusia exploatează mijloace pe care Occidentul nu a vrut să le exploateze, din motive pe care nu le cunosc, anume armata siriană. Rușii devin putere consolidată în Orientul Mijlociu, avantaj pe care nu l-au avut până acum.
România a fost mereu țintă pentru Rusia. Apariția scutului nu a ridicat nivelul de risc pentru România, din contră, a diminuat nivelul de risc de lovituri”, a declarat fostul președinte.