Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Sofia, că România şi Bulgaria ‘sunt condamnate’ să evolueze împreună în NATO, UE şi în regiunea Mării Negre şi le-a sugerat oamenilor de afaceri din cele două state să-şi îmbine capitalul şi să creeze firme mixte pentru a acţiona pe terţe pieţe.

‘România şi Bulgaria nu-şi mai pot despărţi pentru o lungă perioadă de timp evoluţia. Suntem condamnaţi să evoluăm împreună şi în NATO şi în UE şi în regiunea Mării Negre. De aceea, cred că un element care să consolideze această realitate politică îl reprezentaţi dumneavoastră şi poate cel mai important element de consolidare a legăturii şi a destinului comun al celor două ţări este reprezentat de cooperare între oamenii de afaceri’, a declarat preşedintele Băsescu, la Sofia, în cadrul Forumului oamenilor de afaceri bulgaro-români.

Şeful statului a susţinut că cele două state ‘se înţeleg repede’ la nivel politic, însă, provocarea este de a crea cadrul în care comunitatea de afaceri din România şi Bulgaria să stimuleze schimburile economice.

‘Este clar că nici în România, nici în Bulgaria nu există încă un capital autohton suficient care să vă permită lansarea de proiecte de investiţii de mari dimensiuni. Însă puteţi pune împreună capitalul, români şi bulgari, în firme mixte şi să acţionaţi pe terţe pieţe. Este una din variantele în care puteţi exporta şi activa împreună’, a argumentat preşedintele Băsescu.

Şeful statului s-a declarat convins că unul din proiectele cele mai importante, care se prefigurează a fi adoptate pentru această regiune, este cel al Strategiei Dunării, destinat să dezvolte economic şi social ambele maluri, în domeniul transporturilor, al parcurilor industriale, mediului sau al marii infrastructuri.

‘Mi-aş permite să vă fac o sugestie: cele două Camere de comerţ ar trebui să găsească formula de a participa şi de a contribui în noiembrie, la Bucureşti, la una din ultimele întrevederi care au ca menire conturarea şi definitivarea Strategiei Dunării’, a menţionat Băsescu.

Preşedintele a subliniat că oamenii de afaceri bulgari sunt bineveniţi în ţara noastră şi pot conta pe sprijinul politic al României.

‘Sunt convins că aceeaşi largă deschidere există şi la guvernul bulgar. Ca dovadă – deja un număr consistent de firme româneşti se înmatriculează în Bulgaria’, a mai spus preşedintele Băsescu.

SURSA: Agerpres