"Guvernul şi administraţia nu pot asigura singure competitivitatea. Şi mediul de afaceri trebuie să aibă ca obiectiv să fie competitiv. Cum a contribuit la competivitate? A fost sectorul bancar care ne-a finanţat când ne-am umflat şi care devine tot mai restrictiv acum? Cum este competitiv să dai credite cu buletinul?
Vezi şi: Băsescu reproşează Nokia şi Ford că nu s-au ţinut de promisiuni
Chestiunea competitivităţii ţine de două părţi şi cea a corupţiei tot de două părţi ţine. Statul singur nu poate fi corupt, el trebuie să aibă un partener. Un funcţionar corupt nu poate fi corupt dacă nu are pe cineva care să-i dea bani în mână. Cel mai uşor lucru pentru sectorul privat este să critice statul, cel mai uşor lucru pentru stat este să fie indiferent la problemele mediului de afaceri. Eu nu cred că suntem la acest stadiu. Eu cred că asumarea de ambele părţi a responsabilităţilor este un lucru esenţial", a declarat miercuri şeful statului.
În privinţa gradului scăzut al absorbţiei fondurilor europene, Traian Băsescu a ridicat neputincios din umeri. "Şi eu m-am întrebat de ce merge aşa greu la noi absorbţia de fonduri europene şi m-am uitat la Polonia, unde lucrurile merg foarte bine şi am rămas surprins să aflu că şi ei au avut aceleaşi probleme în primii trei ani".
Băsescu a recunoscut că România are încă o legislaţie stufoasă, deşi simplificarea legislaţiei este motorul creşterii competitivităţii şi că este necesarăo mai mare transparenţă. "Nevoia de transparenţă care să dea încredere într-un administrator trebuie înţeleasă atât de ministere, cât şi de administraţia locală. De ce să nu ştie populaţia cu ce valoare s-a contractat o lucrare publică şi cât s-a plătit la final dacă aceasta este mai mare şi cu explicaţie. O astfel de transparentizare ar implica grija administratorului privind modul în care sunt cheltuiţi banii publici", a mai spus preşedintele.