Băsescu: „Sistemul de educaţie din România este unul dintre mai slabe din Europa”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în timpul unei dezbateri privind legea educaţiei, că sistemul de educaţie românesc este unul dintre mai slabe din Europa şi cel mai slab din interiorul Uniunii Europene. "Trebuie să plecăm de la realitate, iar realitatea este că sistemul de educaţie din România este unul dintre mai slabe din Europa şi, îndrăznesc să spun, cel mai slab din interiorul Uniunii Europene, din punct de vedere al performanţelor absolvenţilor. Acest lucru

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în timpul unei dezbateri privind legea educaţiei, că sistemul de educaţie românesc este unul dintre mai slabe din Europa şi cel mai slab din interiorul Uniunii Europene.

„Trebuie să plecăm de la realitate, iar realitatea este că sistemul de educaţie din România este unul dintre mai slabe din Europa şi, îndrăznesc să spun, cel mai slab din interiorul Uniunii Europene, din punct de vedere al performanţelor absolvenţilor. Acest lucru este demonstrat nu numai de analizele specialiştilor, ci şi de testele europene, care s-au făcut în România în perioada 2001-2006, 2007. Succesiunea acestor teste arată o continuă depreciere a calităţii sistemului de educaţie din România, ceea ce reclamă intervenţie urgentă în adaptarea sistemului de educaţie românesc la realităţile economiei, la realităţiile competiţiei, căreia România trebuie să-i facă faţă pentru a-şi putea asigura evoluţia pozitivă. Nu îndrăznesc să spun pentru a-şi putea asigura prosperitatea, dar, pe fond, aceasta este cheia creşterii nivelului de trai al românilor – educaţia”, a declarat Traian Băsescu.

El a precizat că la ultimul Consiliu European au fost dezbătute cinci obiective în cadrul Agendei 2020, dintre care cel puţin două, respectiv rata părăsirii timpurii a şcolii să se reducă cu 10% şi populaţia cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 ani să fie absolventă de studii superioare, vizează „în mod net” sistemul de educaţie, iar celelalte trei ţinte, reducerea sărăciei, alocarea a 3% din PIB cercetării şi rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani vizează educaţia.

„Indiscutabil, nu există obiectiv al Agendei 2020 a Uniunii Europene care să nu fie legat practic de calitatea educaţiei”, a conchis Băsescu.

La Palatul Parlamentului este în curs de desfăşurare dezbaterea cu tema Legea Educaţiei Naţionale – un pas înainte pentru România, eveniment organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului sub patronajul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

PSD şi PNL au anunţat încă de săptămâna trecută că nu vor participa la această dezbatere.

SURSA: Mediafax