Evaluarea facuta Romaniei de catre agentia de rating S&P nu este credibila, intrucat in comunicatul dat publicitatii nu se pomeneste nimic despre datoria publica, ci despre datoria privata, nici despre rezerva valutara, si nu se face referire nici la politica BNR, a declarat presedintele Traian Basescu, joi seara, in prima sa conferinta de presa de la preluarea mandatului.
Seful statului a aratat ca datoria externa a statului roman este de 11 miliarde de euro si nicidecum de 60 de miliarde de euro, asa cum afirma S&P. “Acesta este un grad de indatorare extrem de scazut. Diferenta de la 11 la 60 de miliarde de euro este reprezentata de datoriile contractate de companiile private, in contul investitiilor realizate, fara ca statul roman sa aiba vreo obligatie in legatura cu acestea”, a explicat Basescu. El a mai aratat ca rezerva valutara la zi a Romaniei este de 27 de miliarde de euro, “cea mai mare de la Revolutie incoace”, iar la aceasta se adauga un stoc de 100 de tone de aur. “Ca atare, Romania are toate conditiile sa nu fie consistent afectata de criza”, a subliniat presedintele. Asta nu inseamna insa ca, sectorial, nu vor exista unele influente, cum ar fi fabricile de componente auto, a adaugat acesta.
Seful statului a mai spus ca in doua-trei saptamani, “dupa ce se va mai elimina panica”, dobanzile la credite se vor aseza intr-un palier rezonabil.
Revenind la S&P, Basescu a afirmat ca aceasta “s-a grabit” in formularea deciziei de retrogradare a ratingului Romaniei, “nu a utilizat informatiile cu acuratete”. “Este usor sa dai ratinguri Romaniei, dupa ce n-ai vazut ce s-a intamplat pe piata nord-americana”, a insistat acesta, care a aratat ca, in calitate de sef de stat, acest mesaj ar trebui interpretat de S&P “ca o atentionare si o invitatie ca atunci cand analizeaza Romania sa se uite doar la aceasta tara si nu la regiune”. De altfel, a continuat acesta, Moody’s are o cu totul alta abordare fata de cea a S&P, probabil pentru ca “sunt mai bine informati”.
Traian Basescu a mai declarat ca anul viitor Romania are toate sansele sa inregistreze o crestere economica de 4,5-5%.
Citeste si :