Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că pentru a avea în acest an un deficit bugetar de 6,8%, dincolo de cele aproximativ trei miliarde de euro pe care România le va primi până la finele anului de la FMI şi UE, ar trebui împrumutată de pe piaţă o sumă de cinci miliarde de euro. "Dacă noi implementăm programul pe care l-am convenit cu Fondul, de reducere a cheltuielilor bugetului de stat, vom rămâne cu un deficit de 6,8% anul acesta. Vom avea acord cu FMI şi dincolo
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că pentru a avea în acest an un deficit bugetar de 6,8%, dincolo de cele aproximativ trei miliarde de euro pe care România le va primi până la finele anului de la FMI şi UE, ar trebui împrumutată de pe piaţă o sumă de cinci miliarde de euro.
„Dacă noi implementăm programul pe care l-am convenit cu Fondul, de reducere a cheltuielilor bugetului de stat, vom rămâne cu un deficit de 6,8% anul acesta. Vom avea acord cu FMI şi dincolo de aproximativ 3 miliarde de euro pe care îi mai primim până la sfârşitul anului, de la FMI şi UE, ar mai trebui să împrumutăm de pe piaţă diferenţa până la 8,8 miliarde, asta înseamnă deficit de 6,8 procente din Produsul Intern Brut. Deci ar mai trebui să mai împrumutăm încă circa 5 miliarde de euro, dar în condiţii de acord cu FMI”, a afirmat preşedintele.
El a adăugat că în lipsa acordului cu instituţiile internaţionale România ar fi avut un deficit de 9,1% din PIB, adică 11,7 miliarde de euro.
Băsescu a rugat „oamenii veseli din politică”, presă, lumea sindicală, din lumea de afaceri, să spună cum ar putea să împrumute România 11,7 miliarde de euro.
În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.
SURSA: Mediafax