"România a plătit extrem de scump în acest interval, 2007-1012, inconsecvenţele politicienilor: înfiinaţrea ANI, desfiinţarea ANI, înfiinţarea DNA, desfiinţare tentativă a DNA. Sunt doar exemple de mare notorietate, dar sunt şi multe altele provenite de la politicieni care au discreditat România consecvent. Marea problemă a fost la noi. Soluţia pentru viitor este consecventă în atingerea obiectivelor noastre în interiorul UE", a declarat Băsescu.

El a evidenţiat că orice dezechilibru la nivelul unui stat membru generează probleme pentru toate celelalte, tocmai pentru că suntem puternic legaţi unul de celălalt. "Singura soluţie pentru a garanta prosperitatea românilor şi ca UE să fie un conducător de politici globale este o integrare profundă. Va trebui să avem curajul să spunem că soluţia corectă e realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui să ne punem cu toţii la un loc suveranitatea pentru a crea suveranitatea UE şi pentru a realiza o UE capabilă sa stea în competiţie cu marii actori globali", a mai spus Traian Băsescu.
El a mai spus că după această criză capitalismul nu mai poate rămâne la fel. "Vom avea un alt fel de capitalism, un capitalism care trebuie sa vizeze realizarea de echilibre în modul în care se distribuie bogăţia. UE are 23 de milioane de şomeri azi. Nu putem spune că  nu ne pasă, e capitalism, scapă cine poate. Această formulă nu poate funcţiona, cum nu poate funcţiona nici Europa socială, pe datorie".
Preşedintele a vorbit şi despre retincenţa Olandei de a aproba intrarea ţării noastre în spaţiul Shengen. "Am remarcat abuzul Olandei împotriva României şi Bulgariei. Ne fac suspicicioşi dacă nu cumva se pot întâmpla astfel de acţiuni şi din partea altor state. România avea dreptul să fie în Schengen astăzi, pe baza consecvenţei sale", a subliniat Băsescu.