BAT România: 17,5% din piaţa tutunului este acaparată de produse ilegale

British American Tobacco România susţine procesul legislativ de adoptare de către Parlament a proiectului de Lege de transpunere a Directivei Europene privind produsele din tutun (2014/40/UE) şi subliniază că este esenţial ca acesta să fie implementat începând cu data de 20 mai 2016, în condiţiile în care, de la începutul anului, 17,5% din piaţa produselor de tutun este deja acaparată de produse ilegale, iar pierderile generate bugetului de stat se ridică la 500 de milioane de euro.

"British American Tobacco România salută demararea procesului legislativ de adoptare de către Parlamentul României a proiectului de Lege de transpunere a Directivei Europene privind produsele din tutun (2014/40/UE) şi subliniază că este esenţial ca acesta să fie implementat începând cu data de 20 mai 2016. În lipsa unei legi de transpunere a Directivei, British American Tobacco România şi-a asumat proiectul de Lege adoptat de Guvern şi instrucţiunile privind noile avertismente de sănătate primite de la Ministerul Sănătăţii în luna februarie a acestui an, asumându-şi, totodată, riscuri comerciale şi financiare importante prin demararea conformării producţiei la noile cerinţe, începând cu data de 20 mai 2016", spune BAT, într-un comunicat. 

Potrivit sursei citate, în cazul în care legea nu va fi adoptată până la această dată sau proiectul va suferi modificări de natură să afecteze producţia, piaţa legală de tutun va fi pusă în pericol, lăsând loc comerţului ilicit. 

"Orice întârziere în adoptarea Legii de transpunere, ca şi introducerea oricăror prevederi care vor devia de la textul Directivei, vor afecta direct şi imediat procesul de producţie, prezenţa produselor legale pe piaţa şi nivelul încasărilor la bugetul de stat. Aceasta va fi o foarte bună ocazie pentru crima organizată să invadeze piaţa cu produse ilicite. De aceea, termenul de 20 mai 2016 trebuie păstrat", a declarat Adrian Popa, Corporate and Regulatory Affairs Director British American Tobacco România. 

În acest sens, British American Tobacco România face un demers public către Parlament ca legea să fie adoptată cât mai curând, astfel încât producătorii să aibă un temei în legislaţia naţională pentru conformarea producţiei şi pentru a asigura menţinerea unui nivel constant de încasări de taxe la bugetul de stat. 

'Să nu uităm că, în 2010, peste 36% din piaţă era acaparată de produse ilegale, iar pierderile generate bugetului de stat erau de 1 miliard de euro. În 2016, am ajuns deja la 17,5% şi pierderi de 500 milioane de euro pentru acelaşi buget de stat. De aceea, este necesar ca această lege să fie adoptată şi implementată cu termenul de 20 mai 2016', a mai spus acesta. 

BAT România dă asigurări că susţine toate eforturile depuse de autorităţile române pentru conformarea şi alinierea legislaţiei naţionale la cea europeană şi subliniază dorinţa sa de a colabora şi acţiona cu acestea "permanent şi într-un mod transparent" pentru reglementarea pieţei produselor din tutun. 

"British American Tobacco România doreşte să rămână acelaşi investitor important în economia României, un angajator de încredere şi unul dintre contribuabilii majori la bugetul de stat. British American Tobacco România a contribuit la bugetul de stat al României, în anul fiscal 2015, cu peste 7 miliarde lei sub formă de taxe, impozite, accize şi alte contribuţii sociale", se spune în comunicat. 

BAT este liderul detaşat pe piaţa produselor din tutun din România, care produce şi comercializează mărci de renume internaţional, precum Kent, Dunhill, Vogue, Pall Mall şi Lucky Strike. În România, BAT este prezentă încă din 1996 şi este reprezentată de trei divizii: Trading, Operational şi Shared Services. Cele 3 entităţi comerciale din România au în prezent 1.686 de angajaţi şi au creat câteva mii de locuri de muncă indirecte. Cota de piaţă a companiei este de 54%, iar Kent – cel mai important brand din portofoliu – deţine o cotă de 26,5% din piaţa produselor din tutun din România. 

AGERPRES