Incompetența instituțiilor statului și lipsa de responsabilitate a funcționarilor publici îi face pe cei din mediul de afaceri să tragă un semnal de alarmă. Premierului Orban i s-a cerut să intervină la ANAF, unde are loc o adevărată bătaie de joc la adresa contribuabililor.
În timp ce guvernul liberal se prezintă a fi unul care va susține interesele mediului de afaceri din România, reprezentanții antreprenorilor au început să dea deja primele semne de nemulțumire și să îi tragă pe guvernanți de mânecă.
Ca și în alte ocazii, bătaia de jos de la ANAF este cea care a pus capac mediului de business din România. În acest context, Florin Pogonaru, președintele AOAR – Asociația Oamenilor de Afaceri din România, a tras un semnal de alarmă, în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu premierul Ludovic Orban.
Este vorba despre facilitatea prin care cei care își plătesc în avans impozitele ar trebui să primească bonificații, conform legii. În schimb, oamenii s-au trezit cu poprire pe conturi, pentru că softul ANAF înregistrează bonificația ca restanță de plată.
”Dacă v-aţi grăbit să vă plătiţi impozitele în avans şi aveaţi dreptul la o bonificaţie la plata impozitului, este foarte probabil să fiţi printre zecile sau sutele de mii de persone cărora li s-a instituit în săptămâna care a trecut poprire pe conturi.
Softul ANAF nu vă recunoaşte bonificaţia şi o înregistrează ca restanţă de plată! Aţi văzut cumva ANAF-ul cerându-şi scuze public pentru această greşeală?
Nu numai că n-a fost cazul, dar procedura ridicării popririi presupune ca tu, victima, să obţii o adresă de la ANAF cu care să alergi la toate băncile pentru a-ţi debloca conturile.
Mi-e teamă de ce situaţii se vor crea dacă şi când ANAF ul va da instrucţiuni online de remediere.
E cel mai recent caz în care incompetenţa unei instituţii a statului accentuează neîncrederea şi frica de iresponsabilitatea funcţionarului public, care are pe mână decizia asupra banului cetăţeanului”, a scris Florin Pogonaru, pentru zf.ro.