Bătaie de joc la adresa românilor. Gazul românesc, mai scump cu 50% faţă de cel importat de la ruși

Sursa: Dreamstime

Lovitură cruntă pentru români. Gazul românesc este cu peste 50% mai scump faţă de cel importat. Mai exact, preţul gazului din producţie internă vândut de Petrom şi Romgaz este mult mai mare decât cel adus de la ruşi. La o creştere de numai 3% a cererii, preţul s-a dublat. Ce spun, mai exact, datele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Datele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că preţul mediu de închidere a tranzacţiilor pe piaţa contractelor negociate bilaterale, acolo unde este vândut gazul produs în România, a fost aproape în fiecare lună mai mare decât cel importat în 2021, o tendinţă similară fiind vizibilă şi pe contractele încheiate pe pieţele centralizate.

Informaţiile sunt deocamdată disponibile pentru primele 10 luni ale anului trecut. Au fost, de exemplu, luni în care gazul românesc a fost cu peste 50% mai scump faţă de cel importat. Astfel, media lunii iulie a fost de 90,4 de lei/MWh pe contractele negociate direct, în timp ce gazul rusesc ajungea local la un preţ de 66 de lei pe MWh, scrie Ziarul Financiar.

Producţia internă de gaze este realizată de Petrom și Romgaz

Producţia internă de gaze este realizată de două mari companii, OMV Petrom, controlată de OMV, deci de statul austriac, şi de Romgaz, deţinută de statul român. În ultimii ani, producţia internă a fost suficientă pentru acoperirea cererii naţionale, dar lucrurile s-au schimbat anul trecut când, odată cu revenirea cererii, importurile au devenit tot mai importante. Niciuna dintre cele două companii nu a oferit comentarii, mai spune ZF.

Potrivit sursei citate, Dumitru Chisăliţă, unul dintre cei mai buni specialişti pe zona de gaze naturale, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, ar fi spus că „aşa au hotărât producătorii. „Prin GRP (gas release program) a fost indus la nivel de piaţă o falsă lipsă a ofertei. Practic, gazul intern deşi exista, nu se putea vinde iar atunci preţul a crescut peste cel din import“, explică specialistul.

Decizia luată de Nicolae Ciucă

În context trebuie spus că premierul a anunțat, imediat după o ședință a coaliției guvernamentale, faptul că aproape un milion de facturi au fost emise cu tarife greșite, împreună cu o plafonare a prețurilor, fie că sunt casnici sau industriali. El a spus care sunt prețurile plafonate pentru lunile februarie și martie.

”La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33 la 40 la sută, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW”, a precizat premierul.

El a mai specificat că, marţi dimineaţă, va exista şi o discuţie cu furnizorii şi cu distribuitării şi, în funcţie de această întâlnire, vor fi stabilite şi celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse în Ordonanţa Guvernului ce va fi promovată săpămâna viitoare.