Maghiarii par să fie revoltaţi după această campanie electorală şi turul întâi al alegerilor prezidenţiale. Un lider UDMR a avut un mesaj dur despre candidaţii pentru fotoliul de la Cotroceni şi modul în care au tratat aceştia comunitatea maghiară din România.
Preşedintele UDMR Bihor, deputatul Cseke Attila, a declarat, luni, că niciunul dintre candidaţii la prezidenţiale nu a avut un mesaj către comunitatea maghiară, dar şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va întâmpla în campania pentru turul doi, când, probabil, UDMR va aplica „principiul răului cel mai mic”.
„Vom avea miercuri un Birou permanent în care vom analiza, pe de o parte, campania şi rezultatul, şi pe de altă parte vom încerca să vedem care va fi mesajul către comunitatea maghiară legat de turul doi. Evident, nu mă hazardez în această privinţă. Probabil, principiul răului mai mic va fi aplicabil şi la aceste alegeri. Din păcate, ceea ce pot să vă spun – şi noi aşteptăm acest lucru – este că niciunul dintre candidaţii de pe eşichierul politic românesc nu a avut de transmis niciun mesaj către comunitatea maghiară. Nu au vorbit despre minorităţi, despre drepturile minorităţilor, care este perspectiva, care e statutul pe care crede viitorul preşedinte că îl are şi trebuie să-l aibă minoritatea maghiară, cea mai importantă comunitate din România. Aşteptăm acest lucru, poate se va întâmpla totuşi în campania pentru turul doi,” a declarat, într-o conferinţă de presă, Cseke Attila.
Preşedinte executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, prezent la aceeaşi conferinţă de presă, a precizat, că ultima oară când el, personal, a votat pentru cineva a fost în anul 1996, pentru Emil Constantinescu, iar de atunci „a votat întotdeauna împotriva cuiva: împotriva lui Vadim, apoi împotriva securiştilor”.
„Am avut atunci o opţiune clar bună. Şi la aceste alegeri vom avea o opţiune personală, fiecare dintre noi. Comunitatea maghiară, la ultimele trei alegeri, a avut dezamăgiri foarte mari faţă de cel pe care l-a susţinut. A existat o dezamăgire, trebuie să recunoaştem, şi faţă de actualul preşedinte, Klaus Iohannis. Votul nostru a fost unul masiv acum cinci ani, de peste 80%, în favoarea lui Iohannis, dar azi cota de încredere a comunităţii în el a scăzut la 40%”, a afirmat deputatul Szabo.
El a mai adăugat că actualul preşedinte, dacă va fi reales, va putea restabili acel dialog, având deja la Cotroceni proiectul pactului prezentat de Kelemen Hunor, în primul mandat al lui Klaus Iohannis.
„Eu cred că există o şansă că domnul Iohannis, scăpat de povara realegerii, poate şi ca şi fost preşedinte al Forumului Democrat German din România, în acest mandat să ducă spre acel dialog pe care i l-am cerut în primul mandat. Şi anume este şansa unică pentru un etnic german să fie o punte şi să realizeze acea perspectivă a dialogului pe termen lung şi a stabilităţii relaţiilor între minoritate şi majoritate. Nu mai trebuie să se teamă că nu va fi reales, nu trebuie să fie mai român decât Vadim Tudor, poate fi, aşa cum este şi cum a spus în campanie, un om normal, pentru o Românie normală,” a menţionat deputatul.