Potrivit cotidianului britanic, numărul cererilor depuse la nivel global de studenţi şi absolvenţi a crescut cu peste 40% după 2012, publicaţia precizând însă că cifrele sunt influenţate de faptul că o singură persoană poate depune mai multe cereri. Chiar şi aşa, cifrele arată că Goldman Sachs atrage mai mulţi bancheri potenţiali decât ar putea angaja vreodată. Situaţia este similară la alte mari bănci precum JPMorgan care susţine că a angajat doar 2% din absolvenţii care au aplicat pentru un post la divizia sa de investment banking, în timp ce la Citigroup proporţia analiştilor angajaţi la divizia de investment banking a fost de 2,7%. Aceasta deşi reputaţia industriei bancare a fost afectată după ce a fost acuzată că a provocat o criză mondială şi că programul de lucru este unul prelungit.
"Ideea că brusc oamenii nu mai vor să lucreze în sectorul bancar sau dacă intră în această industrie stau puţin şi apoi pleacă sunt exagerări", susţine Sam Dean de la Barclays.
Numărul mai mare al aplicaţiilor se datorează şi faptului că în prezent sunt mai multe bănci de investiţii după colapsul Bear Stearns şi Lehman Brothers în timpul crizei. De asemenea, companiile de recrutare susţin că băncile au făcut şi ele eforturi de schimbare a programului de lucru. De exemplu, săptămâna trecută UBS, Credit Suisse şi Morgan Stanley au anunţat diferite măsuri pentru ca angajaţii să beneficieze de mai mult timp liber.
"Încearcă să imite modelul Google. Înainte triau analiştii, acum încearcă să atragă şi să îi reţină prin introducerea unor avantaje şi a unor practici de lucru mai flexibile", susţine Bernie Toole de la firma de recrutare Selby Jennings.
Goldman Sachs a precizat că nu dispune de un număr pentru cererile depuse înaintea crizei financiare şi nici nu poate comunica numărul locurilor de muncă oferite internelor şi absolvenţilor, dar că anul trecut a angajat 9.700 de persoane la toate nivelele. În ceea ce priveşte cererile depuse în 2016, un număr de 223.849 au provenit de la studenţi care au aplicat pentru un loc de muncă în timpul verii, în creştere cu 46% comparativ cu 2012, precum şi 30.542 de absolvenţi de MBA, în creştere cu 15%. AGERPRES