Aceasta oferta publica de cumparare initiata pe piata extrabursiera are ca data de incepere 19.04, aproape la o luna dupa ce Global Drilling Ltd Bahamas lansase prima oferta. Atractia pentru cei doi competitori o constituie obiectul principal de activitate al SC Foraj Sonde Berca: forajul sondelor de cercetare geologica, exploatare si injectie de titei si gaze naturale, ape termale si mineralizate. Structura actuala a actionariatului este in prezent urmatoarea: Fondul Proprietatii de Stat detine 51,83% din capitalul social, SIF Transilvania 31,74%, dl Petre Tibrea, 6,79%, iar actionarii rezultati in urma PPM, 9,9% din actiuni. Bineinteles ca cea de a doua oferta a fost facuta la un pret mai mare, de 2.500 lei/actiune, fata de 2000 lei/actiune cat oferise initial Global Drilling. Ambele oferte vizeaza cumpararea in proportie de 100% a actiunilor emise.
Fratii Cristescu sunt patronii firmei Petrobanat Holding, prin care controleaza si SC Foraj Sonde Craiova, cu 29,41% din actiuni. La Foraj Sonde Bascov, Marius Cristescu detine 70,2% din capitalul social.
Miza o constituie lupta pentru controlul unei piete cu certe perspective, pe care o vizeaza si Global Drilling Ltd. Aceasta companie este infiintata off-shore, inregistrata in Uniunea Bahamas si are un capital social de 5.000 dolari. Aparitia ei a fost posibila prin conlucrarea dintre Black Creek Drilling, o firma de foraj texana, si Grupul Quadrant, un grup de societati de investitii. Global Drilling Ltd controleaza mai multe societati de foraj, fiind in acest moment al doilea furnizor roman de sevicii pentru foraj petrolier. Compania a mai achizitionat in cursul anului trecut 53% din actiunile societatii Foraj Sonde Ploiesti, tot in urma unei oferte publice de cumparare.
Daca oferta fratiilor Cristescu este mai avantajoasa la nivelul pretului, depasind in total cu 277 milioane lei pe cea a Global Drilling, din punctul de vedere al planului de investitii nu este convingatoare. In timp ce Global Drilling promite investitii pe termen scurt si mediu cifrate la 12 milioane dolari, constand in modernizarea instalatiilor si achizitionarea a trei noi instalatii de foraj, Foraj Sonde Bascov nu avanseaza cifre exacte. Structura finantarii societatii va fi stabilita luand in considerare trei factori: dobanzile practicate de banci, fluxul de numerar estimat de a fi generat de catre societate si oportunitatea utilizarii de catre societate a propriilor active pentru a garanta credite.
Avand un plan de afaceri bine construit pentru preluarea SC Foraj Sonde Berca, este posibil ca Global Drilling sa isi revizuiasca oferta facuta initial, iar pretul final de adjudecare al actiunilor sa fie superior celui actual.