Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru Bucureşti. A explicat ce îl recomandă înaintea celorlalţi candidaţi
Sebastian Burduja este candidatul Partidului Naţional Liberal pentru Primăria Capitalei. Actualul ministru al Energiei spune că munca sa din fruntea acestui minister, dar şi cea din mandatul anterior de la Digitalizare, demonstrează ceea ce ştie şi poate să facă.
Mai mult, Sebastian Burduja a fost şi secretat de stat în Ministerul Finanţelor. A venit însă acum rândul Bucureştiului, pentru care liberalul are o viziune foarte clară. El şi-a prezentat luni, 29 aprilie, planul pentru capitala României.
Într-o intervenţie avută miercuri seară la postul B1 TV, Burduja a explicat că Nicuşor Dan, Cristian Popescu Piedone şi Gabriela Firea au demonstrat deja ce pot şi, mai ales, ce nu pot face pentru bucureşteni.
Au condus deja Primăria Generală sau Sectoarele 4 şi 5, în cazul lui Piedone. Sebastian Burduja se consideră o alternativă pentru cei care îşi doresc schimbarea în bine, pentru că nu a mai deţinut postul de primar.
„Dacă există bucureşteni cărora le place administraţia Nicuşor Dan le place Bucureştiul aşa cum arată el astăzi sigur că au o opţiune în partea aceea sau Sectorul 5 cu domnul Piedone sau Bucureştiul în 2016-2020 cu doamna Firea.
E simplu, ei au probat ceea ce pot, mai ales ceea ce nu pot să facă. Eu am probat acolo unde am fost la Digitalizare, la Energie, secretar de stat la Finanţe ceea ce ştiu să fac şi pot să fac, iar acum am această viziune pentru Bucureşti”, a afirmat Sebastian Burduja.
Burduja şi Firea, colegi de coaliţie, adversari la urne
Candidatul PNL a comentat şi relaţia pe care o va avea cu Gabriela Firea în această cursă electorală. Până acum câteva zile, cei doi erau managerii de campanie din partea PNL şi PSD ai lui Cătălin Cîrstoiu.
Burduja spune că o respectă pe Gabriela Firea, aşa cum o face cu toţi adversarii săi politici. Totuşi, nu o consideră o soluţie. Dacă ar fi existat o alternativă mai bună, dacă PNL o putea susţine pe Firea sau Piedone sau chiar pe Nicuşor Dan, Sebastian Burduja spune că nu ar fi candidat.
Însă rezultatele celor trei nu sunt convingătoare. Nu au un plan şi o viziune cu care să demonstreze că pot conduce Bucureştiul într-o nouă eră. Au avut fiecare ani de mandat, iar asta nu cântăreşte greu în urma lor, consideră liberalul.
Tocmai de aceea, este nevoie de un suflu nou şi de o persoană care are cu adevărat soluţii şi o echipă competentă în spate, afirmă Burduja.
„Îmi respect toţi adversarii politici dar dacă aş fi fost convins că există o alternativă mai bună sau că PNL ar fi putut susţine cu fruntea sus şi eu să mă uit în oglindă şi să spun că PNL şi eu, preşedintele PNL Bucureşti şi echipa mea susţinem pe Gabriela Firea sau pe Cristi Piedone sau chiar Nicuşor Dan nu aş fi intrat în această bătălie.
Pe mine nu m-au convins niciunul dintre cei trei pentru că nu m-au convins rezultatele lor. Nu m-au convins că au un plan şi o viziune, nu sunt convins că au o echipă în spate şi nu au ce arăta după nişte ani de mandat”, a spus Burduja pentru B1 TV.
Trebuie regândit sistemul de finanţare al Bucureştiului
Candidatul PNL a mai vorbit şi despre modul în care trebuie finanţat Bucureştiul. Actualul sistem nu este unul care să funcţioneze eficient.
Primăria Generală se finanțează din cotele defalcate alocate de Guvernul României, însă nu este suficient. Economia României depinde în mare măsură de Bucureşti, iar bugetul acestui oraş trebuie să crească în consecinţă.
El vorbeşte şi despre importanţa unor resurse alternative. Capitala nu va mai depinde astfel de eventualele conflicte sau înţelegeri între primarul general şi cei aflaţi la putere în România în momentul respectiv.
„Bucureștiul, Primăria Generală, se finanțează din cotele defalcate în mare măsură, deci din ceea ce primește de la Guvern, dar tot din prosperitatea, din dezvoltarea generată de bucureșteni.
Cred că sistemul trebuie regândit. A avut o evoluție peste ani, în funcție de afinitățile între persoane. Băsescu versus Năstase, la un moment dat, au mai scăzut din atribuțiile Primăriei Generale, au mai scăzut din fonduri. Ulterior, nici nu mai știu ce guverne s-au certat cu ce primari generali.
Trebuie regândit categoric acest sistem, pentru că altfel Bucureștiul nu va avea resurse necesare să se dezvolte, cel puțin din ceea ce face, din surse convenționale. În calitate de primar general trebuie să ai și surse alternative, adică să-ți pui în valoare patrimoniul”, a mai spus, miercuri seară, Sebastian Burduja.