Alegerile prezidențiale ar putea avea loc pe 23 martie 2025
La începutul anului 2025, Guvernul Ciolacu va decide un nou calendar pentru alegerile prezidențiale. Acest lucru se întâmplă după ce, pe 6 decembrie 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională a României (CCR).
CCR a luat această decizie din cauza unui scandal legat de niște documente făcute publice de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care arătau că o țară străină ar fi influențat alegerile din România. Acum, Executivul trebuie să stabilească un nou calendar și să respecte toate regulile legale, inclusiv termenele pentru înscrierea candidaților și desfășurarea campaniei.
Surse guvernamentale au spus pentru Gândul că, cel mai probabil, la prima întâlnire a Executivului din 2025, care va avea loc după 8 ianuarie, se va decide calendarul final pentru alegerile prezidențiale. Primul tur al alegerilor ar urma să fie pe 23 martie 2025, iar al doilea tur pe 6 aprilie 2025.
Candidații cursei prezidențiale
Anul 2025 se anunță plin de competiție pentru funcția de președinte al României, mai mulți politicieni și persoane publice anunțând că vor candida.
Alianța PSD-PNL-UDMR îl susține pe Crin Antonescu, fost lider al PNL și fost candidat la președinție.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spus că va candida ca independent.
USR merge pe mâna Elenei Lasconi.
Călin Georgescu își dorește să candideze din nou, dacă va primi aprobare de la CCR și BEC. George Simion, liderul AUR, a spus că îl susține pe Călin Georgescu, dar va intra el însuși în cursă doar dacă Georgescu nu va putea candida.
Pe listă se adaugă și Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, care a declarat în exclusivitate pentru Gândul că vrea să candideze la președinție.
Călin Georgescu va putea să candideze din nou, chiar dacă va fi respinsă contestația
Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională a României (CCR) și fost ministru al Justiției, crede că Georgescu va putea să se înscrie din nou în cursă. Georgescu va putea să participe din nou la alegeri, mai ales dacă nu există dovezi clare că ar fi încălcat procedurile electorale.
„Opinia mea este că (Curtea de Apel București – n.r.) va respinge acțiunea ca inadmisibilă, pentru că deciziile CCR, știm prea bine cu toți, sunt definitive și obligatorii pentru toată lumea, pentru toate autoritățile.
O Curte de Apel, oricât ar fi de bine intenționată sau de competentă, nu poate să înfrângă ceea ce Curtea Constituțională a decis”, a spus oficialul român despre termenul fixat de Curtea de Apel București pentru luni, ora 14.00, în legătură cu cererea lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale.
„Partea bună a acestui demers judiciar, a acestui proces, va fi aceea că judecătorul a cerut de la ministere, de la autorități, informațiile necesare și cu ocazia asta vom putea afla adevărul care a stat la baza desecretizării, pe de o parte, care a stat la baza hotărârii CCR, pe de altă parte.
Este foarte important de aflat adevărul în perspectiva viitorului ciclu electoral, pentru că dl. Georgescu, cel mai probabil, se va înscrie din nou în cursa electorală și dacă BEC-ul, Autoritatea Electorală Permanentă, CCR la o contestație, nu poate să dovedească ceva concret, făcut de dl. Georgescu, de natură să perturbe, să încalce procedurile electorale pentru alegerea președintelui, convingerea mea este că nu va avea motiv să îi respingă o viitoare candidatură”, a mai precizat Tudorel Toader.