Dosarul candidaților a inclus dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei pentru care se concurează, curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite în compartimentele în care candidatul şi-a desfăşurat activitatea în ultimii cinci ani, ultimul raport de evaluare a activităţii sale profesionale, alături de orice alte înscrisuri relevante.

Cine sunt candidații care aspiră la funcție

Cei cinci candidați sunt Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru, Călin Nistor.

Mariana Alexandru

Mariana Alexandru este procuroru de peste 30 de ani și și-a desfășurat activitatea la structuri de parchet de toate nivelele, inclusiv la ambele parchete specializate, DNA și DIICOT, după cum a declarat. Prima funcție de conducere, pe care a ocupat-o timp de 6 ani a fost cea de procuror inspector la PCA CV unde a efectuat controale de fond și tematice la parchete, verificând mii de dosare soluționate de procurori și infirmând soluțiile nelegale și netemeinice.

În 2005 a fost numită procuror la DNA și timp de 9 ani a luptat aici împotriva fenomenului corupției la nivel înalt. Dosarele instrumentate de Mariana Alexandru au fost deseori menționate în documentele elaborate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

În cei 9 la DNA, a ocupat succesiv funcțiile de procuror șef serviciu și a condus din poziția de procuror șef adjunct ambele secții operative din Direcția Națională Anticorupție.

În toamna anului 2014 a părăsit magistratura și a ieșit la pensie, din motive independente de voința acesteia, iar apoi în 2018 a formulat cererea de revenire în magistratură, iar plenul Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat revenirea.

Crin-Nicu Bologa

Acesta este adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. La vârsta de 33 de ani a devenit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei – Serviciul Teritorial Cluj, devenind cel mai tânăr procuror din ţară ajuns într-o funcţie atât de importantă.

Bologa a mărturisit într-un interviu pentru Adevărul că în 2003 a instrumentat cel mai greu caz al său, o crimă petrecută în Valea Zalăului, unde au fost găsite două picioare, două braţe si capul unui bărbat. Complexitatea cazului a fost dată de faptul că nu se ştia dacă este vorba despre una sau două victime, în condiţiile în care persoanele care au recunoscut braţele ca fiind ale unui vecin de-al lor susţineau despre capul găsit că nu ar fi al aceluiaşi individ.

De numele său se leagă și singurul caz de omor cu autor necunoscut aflat în evidenţele Parchetului Sălaj. Crima a avut loc în 1999, victima fiind o tânără de 26 de ani din Zalău.

În 2016 acesta a fost dat în judecată de trei inculpați, care au fost deranjați că procurorul a dat informaţii presei despre acuzaţiile ce le erau aduse şi că astfel le-a fost prejudiciată imaginea. În primă instanță, Judecătoria Sector 5 din București le-a dat câștig de cauză reclamanților, dar în urma apelului sentința a fost schimbată iar prim-procurorul şi Parchetul Sălaj a scăpat de plata a 45.000 lei cât a fost obligat să plătească daune morale.

Camelia Elena Grecu

Camelia Elena Grecu este procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Aceasta a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța din 2009 până în 2016 după care a schimbat magistratura dobrogeană pe Structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție.

Grecu a mai candidat pentru funcția de procuror-șef în 2018, în timpul mandatului fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, însă a fost respinsă. La momentul acelei candidaturi, luju.ro scria că Grecu a fost pusă sub acuzare.

Numele acesteia apărea într-un dosar de corupție instrumentat chiar de DNA la vremea aceea. Mai mult, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis atunci redeschiderea urmăririi penale față de procuroare într-un dosar în care era acuzată de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals și favorizarea făptuitorului.

Ionuţ Botnaru

Acesta a fost procuror-șef al DIICOT Ploiești și mai apoi procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Botnaru l-a înlocuit în funcția de procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pe Liviu Mihail Tudose, care și-a terminat cele două mandate posibile în fruntea acestei structuri din subordinea ministerului. Secundul său a devenit chiar Liviu Mihail Tudose, care a devenit, tot prin concurs, procuror general adjunct. Ambii nu au avut atunci concurență pe post.

Despre Ionuț Botnaru s-a scris în presă că numele său a apărut în dosarul foștilor procurori DNA, Onea și Negulescu și este prezentat ca un coleg de facultate cu fostul premier Victor Ponta.

Călin Nistor

Călin Nistor este procuror șef adjunct al DNA din 10 mai 2013, iar în perioada 11 martie – 9 mai 2013 a mai ocupat interimar funcția de procuror sef al DNA dupa plecarea lui Daniel Morar. El a preluat la inceputul anului 2019 conducerea institutiei, ca interimar, pana la numirea unui titular.

Desemnarea sa a fost făcuta în urma unei ședinte care a avut loc la DNA, cu participarea procurorului general de la acea vreme, Augustin Lazăr, după ce Anca Jurma, care a deținut conducerea interimară a instituției, a refuzat prelungirea interimatului.

Nistor și-a început cariera în 1995, când a fost pentru un an procuror la Parchetul Judecătoriei Drăgășani. Timp de patru ani a fost avocat în Baroul Vâlcea, iar începând cu anul 2000 a revenit în magistratură, mai întâi tot la Parchetul Judecătoriei Drăgășani, apoi la Parchetul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea (2003-2005) și la DNA – Structura Centrală (2006-2008).

Din ianuarie 2008 până în 10 martie 2013, Nistor a condus DNA – Structura Teritorială Pitești, funcție din care a fost delegat, în 11 martie 2013, în funcția de procuror șef al DNA.