Cine este candidatul din partea PSD
Șerban Nicolae a spus, marți, că activitatea sa este cunoscută, astfel încât speră la sprijin și de la alte grupuri parlamentare și de la alte partide. Social-democratul a adăugat că după ce a fost trei ani și jumătate liderul grupului PSD din Senat, va candida pentru șefia acestei Camere a Parlamentului.
Imediat după validarea mandatelor noilor parlamentari în 2016, Nicolae a fost ales lider al grupului PSD, majoritar în Senat. După numirea lui Carmen Dan ca Ministru de Interne în ianuarie 2017, a fost ales de grupul său parlamentar președinte al Comisiei Juridice. Din această postură, a susținut inițiativa Guvernului de a grația și amnistia unele fapte de corupție; după ce, în urma protestelor de stradă, Guvernul și-a retras ordonanțele de urgență, Nicolae a susținut adoptarea unei legi în acest sens. După ce votarea proiectului de lege de către Comisia Juridică a Senatului a declanșat noi proteste de stradă, Șerban Nicolae a fost înlocuit cu Robert Cazanciuc la șefia Comisiei Juridice și cu Mihai Fifor la cea a grupului parlamentar al PSD.
Pe cine a propus PNL
Din partea liberalilor va candida Alina Gorghiu. Aceasta este avocat și om politic, fost președinte al Partidului Național Liberal. Până în anul 2004 a îndeplinit funcția de consilier local pentru București, sector 5.
La alegerile legislative din 2008 a obținut un loc de parlamentar în Camera Deputaților în colegiul 22 din București. La alegerile din 9 decembrie 2012 a obținut un nou mandat în Parlament, fiind reprezentant al colegiului uninominal 22, București. În 2016 devine senator de Timiș. La 18 decembrie 2014 a fost aleasă prima femeie, președinte al Partidului Național Liberal. A demisionat din funcția politică după alegerile parlamentare din 2016.
USR vine și el cu un candidat
Vlad Alexandrescu candidează pentru funcția de șef al Senatului din partea USR. La 11 decembrie 2016 a devenit senator de București pe listele Uniunii Salvați România (USR). Din data de 22 decembrie 2016 activează în comisia pentru Cultură și Media și în comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Senatul României. Din data de 1 martie 2017 este secretar al „Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO”. Aparține de grupurile de prietenie parlamentare cu următoarele țări: Franța (secretar), Luxemburg (membru) și Israel (membru).
În data de 2 februarie 2017, împreună cu ceilalți parlamentari USR, a protestat împotriva măsurilor luate de guvernul Grindeanu în fața grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților în timpul ședinței comitetului executiv al social democraților în care s-a discutat despre ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind codul penal și a legii nr. 135/2010 privind codul de procedură penală.
La congresul național al USR de la Cluj din data de 12–14 mai 2017, Vlad Alexandrescu a fost ales vicepreședinte în biroul național al partidului, funcție pe care a deținut-o până la Congresul național al USR de la Timișoara, la 14 septembrie 2019. Programul politic cu care a câștigat este intitulat „USR Viu”.
În perioada 2017-2019, Vlad Alexandrescu a coordonat o echipă de membri USR, oferind partidului platforma lui doctrinară, intitulată „Carta Valorilor”, care a fost adoptată de Comitetul Politic al USR la 30 noiembrie 2019.