Defectele unor componente pot da peste cap vânzarea a milioane de produse și provoacă pierderi de miliarde de euro pentru Samsung, după cum se poate vedea din criza Galaxy Note 7.
Samsung Electronics a pierdut echivalentul a 14 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră în doar două zile după ce a fost recunoscută problema bateriilor cu care sunt echipate anumite modele de Galaxy Note 7. Din fericire pentru sud-coreeni, răspunsul imediat al companiei și anunțarea înlocuirii rapide a telefoanelor defecte au dus la recuperarea pierderilor, acum cotația acțiunilor de la bursa din Seul fiind de 1.301 euro față de 1.318 euro în ședința anterioară picajului și aproape de maximele istorice atinse anul acesta. Atunci când este vorba despre companii foarte mari, pierderile provocate de defecțiuni ale unor produse comercializate pot fi acoperite relativ ușor. Chiar și așa însă este foarte important cum manageriază criza și cât de repede pot recompensa clienții păgubiți.
Compania sud-coreeană este și în prezent lider global la vânzările de telefoanele inteligente, cu vânzări de 77 milioane smartphone în al doilea trimestru al anului, în creștere cu 5,5% față de același trimestru al anului trecut, și o cotă de piață de 22,4%. Pe locul secund se află Apple, cu vânzări de 40,4 milioane terminale în trimestrul al doilea, în scădere cu 15% față de anul trecut, iar pe locul trei se situează Huawei, cu 32,1 milioane telefoane comercializate, în creștere cu 8,4%, conform datelor companiei de analiză IDC. Vânzările de telefoane depind însă foarte mult de apariția unor noi modele, Samsung fiind pe val în trimestrul al doilea după lansarea modelului Galaxy S7. Apple și-a lansat ultimul model, iPhone 7, abia luna aceasta, ceea ce înseamnă că vânzările vor urca în ultimuele trei luni ale anului. De altfel, cifrele aferente 2015 arată că diferențele nu mai sunt chiar atât de mari: Samsung a vândut 329,2 milioane telefoane, Apple 225,8 milioane, iar Huawei 104,1 milioane.
Profitul Apple sună mai bine
În lupta contra Apple a fost aruncat și modelul cu probleme, Note 7, lansat în august. Unii analiști au arătat că există o posibilitate destul de mare ca Samsung să fi lansat prematur terminalul, adică fără să fi fost testat suficient. În aproximativ o lună, Samsung a comercializat aproximativ 2,5 milioane terminale Note 7, vânzările fiind cu 25% mai mari decât modelul de anul trecut, Note 5, dar compania a oprit vânzările după ce au luat foc câteva zeci de baterii. Conform declarațiilor oficiale, doar 24 de bucăți dintr-un milion sunt afectate de probleme la baterii, dar s-a început deja înlocuirea tuturor terminalelor vândute, inclusiv în România.
Pierderile financiare sunt estimate în prezent la circa un miliard de euro, reprezentând costurile înlocuirii telefoanelor, însă este posibil ca cifra să crească. Compania poate suporta pierderile fără probleme, cel puțin teoretic. Anul trecut Samsung a înregistrat un profit net de 15 miliarde euro, la o cifră de afaceri de 161,4 miliarde euro. Chiar și așa, compania a vândut participații la companiile ASML Holding, Seagate Technology, Rambus și Sharp în valoare de aproape 900 milioane dolari pentru a avea numerar suficient pentru achitarea telefoanelor către clienții care nu doresc să le înlocuiască cu alte produse Samsung.
Capitalizarea Samsung Electronics este în prezent de aproximativ 214 miliarde euro, nivel similar cu cel din primele opt luni, dar rămâne mult în spatele Apple, care are o valoare la zi de 554 miliarde euro (618 miliarde dolari). Compania americană este acum pe creștere, pe entuziasmul creat de recenta lansare a iPhone 7. Topul global al giganților din IT&C este completat de Facebook, cu o capitalizare bursieră de 335,6 miliarde euro, Alphabet (compania Google) cu 482,7 miliarde euro și Microsoft cu 404,3 miliarde euro.
Chiar dacă Samsung va ieși fără dificultăți financiare majore din criza Galaxy Note 7, companiile care produc pentru coreeni nu vor fi atât de norocoase. Producători de procesoare de memorie, oscilatoare de cristal sau alte componente ale smartphone-urilor precum Melfas, Intops, Elentec, Namuga, LOT Vacuum su Partron au suferit pierderi de până la 20% din capitalizare, pierderi care nu au fost recuperate încă. Iar dacă Samsung va înregistra un recul al vânzărilor, furnizorii lor de componente ar putea înregistra probleme financiare mult mai mari decât scăderea valorii bursiere.